Eindhoven, 22 juni 2001

Baanbrekerprijs 2001
grootste geldprijs voor beste reïntegratieplan

De Baanbrekerprijs van Start Foundation is met een hoofdprijs van fl. 350.000,- de grootse prijs in ons land op het gebied van vernieuwende reïntegratieplannen voor de arbeidsmarkt. Deelname staat open voor iedereen, zowel arbeidsmarktprofessionals als vrijwilligers kunnen deelnemen. De wedstrijd is deze week officieel opengesteld en de inzending sluit op 31 juli a.s. Nieuw dit jaar is dat doelgroepen zelf en het Nederlandse publiek z'n stem kan gaan uitbrengen op het meest aansprekende plan. Op 8 november a.s. wordt de winnaar bekend gemaakt.

Ondanks de goede economische ontwikkelingen kunnen veel mensen geen baan vinden. Met name kansarme groepen als ouderen, gehandicapten, allochtonen en herintreders komen moeilijk aan de slag. Het onlangs verschenen rapport van het sociaal cultureel planbureau 'over werken in de postindustriële samenleving' liet daar geen misverstand over bestaan. Om daar wat aan te doen heeft Start Foundation de Baanbrekerprijs in het leven geroepen. Het meest innovatieve plan of bestaande project om juist deze werkzoekenden te helpen wordt beloond met een uitvoeringsbudget van maximaal fl. 350.000,-. Voor de bedenker is er een persoonlijke prijs van fl. 15.000,-. Ook voor de tweede en de derde plaats zijn er geldprijzen (resp. fl. 10.000,- en fl. 5.000,-).

De Baanbrekerprijs onderscheidt zich verder doordat deelname open staat voor iedereen en niet alleen voor professionals in de werkgelegenheidssector.

De vorige editie van de Baanbrekerprijs leverde meer dan 225 plannen op. Veel van die projecten, waaronder de winnende inzending, zijn nu in uitvoering. Dinja van Gestel won vorig jaar de prijs met een plan voor een tv-programma dat langdurig werklozen uit hun isolement kan bevrijden. Dit programma gaat op 8 september a.s. van start bij Omroep Brabant TV.

Uit de inzendingen voor editie 2001 worden na 31 juli drie plannen genomineerd. Die worden vervolgens beoordeeld door een vakjury en door diverse deeljury's. Daarnaast kan straks ook iedere Nederlander via internet en via een aantal vestigingen van Start zijn stem uitbrengen.

Meer informatie over de Baanbrekerprijs is te vinden op www.baanbrekerprijs.nl.