Gemeente Weert

22 juni 2001
Publieksprijs voor politiebureau
ARCHITECTUURPRIJS VOOR PAND VAN DE MEERAKKER

De Architectuurprijs 2001 is dit jaar voor het pand van Van de Meerakker b.v. aan de Copernicusstraat (Kampershoek). Het is ontworpen door architecten Anomalie uit Made in samenwerking met Teambuilding bv uit Son en Breugel. De vakjury koos dit pand uit twaalf genomineerde bedrijfs- en kantoorpanden en utiliteitsbouw die de afgelopen 4 jaren in Weert zijn gebouwd. De Publieksprijs gaat deze keer naar het politiebureau aan de Kasteelsingel. 35% van de publieksstemmen ging naar dit pand. De Architectuurprijs is een wedstrijd die jaarlijks wordt uitgeschreven door de werkgroep Architectuurlijk Weert. Deze besteedt daarmee aandacht aan de Internationale Dag van de Architectuur.

De vakjury, bestaande uit T. Coonen (voorzitter Welstandscommissie rayon Weert), P. Dormans (regiomanager Kamer van Koophandel Noord- en Midden Limburg) en B. van Reeth (voormalig Rijksbouwmeester België en momenteel o.a. supervisor voor Beekpoort Weert), stelt dat bij elk van de twaalf panden sprake is van een verantwoorde aandacht voor de vormgeving van het gebouw. In die zin is een nominatie op zich al een positief oordeel. Bij ieder pand heeft men zich bijzondere moeite getroost, bij ieder pand heeft men architectonische vormgeving onderkend als meerwaarde voor de bedrijfsvoering. En dit in meer of mindere mate.

Beste panden
Volgens de deskundige jury moesten drie nominaties het uiteindelijk afleggen tegen de winnaar. Dat zijn het pand van Op den Camp bv aan de Fahrenheitstraat op Kampershoek (Satijn Architecten/Ingenieurs uit Gronsveld en Weert), het pand van Abacus op de hoek Schoutlaan / Schepenlaan in Centrum-Noord (Architecten aan de Maas bv.) en het Van Gogh instituut aan de Vogelsbleek
(Swinkels/Passchier/Bonneur/Westelaken architecten en ingenieurs). Het eerste werd geprezen vanwege de zorgvuldige uitwerking van een entree en de kwaliteit van de buitenruimte, het tweede vanwege de heldere eenvoud, het derde vanwege de krachtige plasticiteit. Complimenten dus voor de architecten en opdrachtgevers.

Oordeel over winnaar
De Architectuurprijs Weert 2001 is dus toegekend aan het pand van Van de Meerakker bv. De jury prijst de situering van het gebouw. De lokatie is zichtbaar vanaf de A2 en de Ringbaan-Noord en het ontwerp maakt hiervan goed gebruik. De voorzijde is duidelijk voorzijde en hier ligt dan ook de hoofdentree. De jury prijst de nadrukkelijke thematische uitwerking van de scheiding van functies. Het maakt het gebouw helder en leesbaar. De functies zijn door vorm en materiaalgebruik extreem herkenbaar in hoofd- en bijgebouw.

Publiekprijs
De meeste publieksstemmen zijn gegaan naar het Politiebureau (35% van de stemmen) Dit gebouw is van de hand van Bart Wauben BV, studio voor architectuur en stedenbouw uit Geleen. Een goede 2e plaats voor het pand van Van de Meerakker (18% van de stemmen), de 3e plaats voor het Van Goghinstituut (16% van de stemmen).

Architectuurlijk Weert
De werkgroep Architectuurlijk Weert is een samenwerkingsverband van de gemeente Weert en de Junior Kamer Weert. Ook de Stichting Ruimtelijke Kwaliteit Limburg en Architectenbureau Metz & de Pagter hebben zitting in de werkgroep. De werkgroep wil met deze prijs de aandacht van bewoners en ondernemers van Weert vestigen op het belang van goede architectuur.

Laatst gewijzigd op: 26 juni 2001