Partij van de Arbeid

De Nederlandse delegatie van de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement en de Tweede-Kamerfractie van de PvdA organiseren een bijeenkomst over

PUBLIEKE BELANGEN IN DE MARKT Afwegingen bij liberalisering en privatisering Is de consument er wel bij gebaat?

datum vrijdag 22 juni 2001 tijd 10.30 - 13.30 uur

Liberalisering en privatisering hebben de laatste jaren in Europa een hoge vlucht genomen. Overheden trekken zich terug en laten de markt hun werk doen. Ook binnen de sociaal-democratische beweging in Europa bestaan verschillen van inzicht over de wenselijkheid van deze ontwikkelingen. Er is een aantal goede redenen voor liberalisering denkbaar: er kan sprake zijn van lagere prijzen, meer keuze voor de consument, betere kwaliteit van de dienstverlening, meer klantgerichtheid, nieuwe inkomsten overheid en een herorientatie van de overheid. De ervaringen tot nu toe zijn echter niet onverdeeld positief. In Engeland wordt privatisering vooral geassocieerd met slecht onderhoud, slechte dienstverlening en onverantwoord management. Ondanks tegenstand was in Nederland de basishouding niet echt negatief: meer marktwerking kan een louterend effect hebben. Totdat bleek dat de consument er in veel gevallen niet veel mee opgeschoten is. Binnenkort staan op de Europese agenda wetgevingsvoorstellen over vervolmaking van de elektriciteits- en gasmarkt, over publieke dienstverlening, de telecom, openbaar vervoer en de post. De Europese agenda werkt door in de Nederlandse politiek en vereist stellingnames. Voor we verdere stappen zetten op de weg van de marktwerking moeten we een paar fundamentele vragen beantwoorden. Hebben we last van koudwatervrees, zoals de Nederlandse Eurocommissaris Bolkestein suggereert? Zijn de tegenvallende resultaten de kinderziekte van de liberalisering -voorbijgaand en niet onrustbarend? Of is het 'falen' van de markt meer structureel? Kortom, het is tijd voor een evaluatie. Een herbezinning die moet leiden tot herbevestiging van beleid dan wel tot bijstelling en nieuwe standpuntbepaling.

Liberalisering en privatisering vinden plaats in meerdere sectoren. Om het maatschappelijk debat zo helder mogelijk te kunnen, dient er een algemeen toetsingkader te komen:
· Vanwege het gebrek aan transparantie dat mede door de departementale en Europese verkokering wordt veroorzaakt. Iedere sector vindt weer opnieuw het wiel uit.
· Omdat liberalisering op verschillende politieke niveaus aan de orde komt. Europa heeft in toenemende mate een rol als aanjager die de nationale overheden moet stimuleren op dit terrein met beleid te komen. Nationale wetgeving moet uiteraard wel in overeenstemming zijn met de Europese regels, maar er is ruimte voor nationale invulling. Afstemming is dus van belang.

Tijdens de bijeenkomst wordt een 10puntenactieprogramma vastgesteld. In een zestal werkgroepen wordt ingegaan op de sectoren Energie (1), Transport (2), Zorg (3) en Telecom/Post (4), Publieke zeggenschap (5) en nieuwe thema's als Biotechnologie (6).
Met o.a. Tweede-Kamerleden: Tineke Witteveen-Hevinga , Marja Wagenaar, Ferd Crone, Adri Duivesteijn, en Rob van Gijzel; Europarlementariërs: Dorette Corbey , Ieke van den Burg en Jan Marinus Wiersma; wetenschappers en vertegenwoordigers van consumentenorganisaties.

U wordt van harte uitgenodigd bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn.

Voor aanmeldingen: Gea van Gorkum, tel 020 5512 127, e-mail gvgorkum@pvda.nl ; vermeldt u daarbij ook het nummer van de werkgroep van uw keuze. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging, het definitieve programma en een informatieve brochure. In verband met de beperkte zaalaccommodatie is tijdige aanmelding gewenst.