Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB)

Uitnodiging van de Stuurgroep Evaluatie WEB voor de persbijeenkomst in Nieuwspoort op vrijdag 22 juni 2001 om 13.30 uur

De WEB: naar eenvoud en evenwicht

.De WEB: naar eenvoud en evenwicht. is het motto dat de Stuurgroep Evaluatie WEB haar evaluatierapport over de werking van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) heeft meegegeven. Belangrijke punten daarin zijn de ruimte die de Regionale Opleidingen Centra (ROC.s) nog kunnen benutten om het onderwijs verder te vernieuwen, de versnippering van het onderwijsaanbod door de grote invloed van het bedrijfsleven en de geringe coördinatie tussen de gemeenten bij de inzet van financiële middelen voor de volwasseneneducatie. De evaluatie heeft daarnaast betrekking op de Agrarische Opleidings Centra (AOC.s).

Het rapport wordt vrijdag 22 juni 2001 om 13.30 in Nieuwspoort te Den Haag door de voorzitter van de Stuurgroep mw. drs. M.J.C. Heeremans aan dhr. drs. L.M.L.H.A. Hermans, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, aangeboden. Aansluitend aan de presentatie, die plaatsvindt in de F. van der Poelzaal, is er gelegenheid voor de pers om vragen te stellen. Met het oog hierop is het rapport om 13.00 uur voor de media beschikbaar

Met de WEB deden in 1996 de ROC.s hun intrede, grote onderwijsinstellingen die zowel middelbaar beroepsonderwijs als volwasseneneducatie verzorgen. Deze onderwijsinstellingen beschikken, evenals de AOC.s, over veel beleidsvrijheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat uit de WEB een aantal kernproblemen voortvloeien die een wijziging van de wet noodzakelijk maken. Door de Stuurgroep gesignaleerde knelpunten liggen vooral op het vlak van de kwalificatiestructuur beroepsonderwijs, de volwasseneneducatie, de kwaliteit van de beroepspraktijkvorming in leerbedrijven, de positie van de deelnemer, toegankelijkheid en maatwerk van het onderwijs en het externe en interne toezicht op de kwaliteit van de opleidingen en de examens.

Contactpersoon voor organisatorische zaken is de ambtelijk secretaris van de Stuurgroep dhr. dr. N.D.B. Habermehl, 079-3236121. Contactpersoon voor inhoudelijke zaken is de inhoudelijk secretaris van de Stuurgroep mw. dr. K.-J. Polder, 020-5251323/0229-245313.

18 jun 01 15:54