Openbaar Ministerie

's-Hertogenbosch, 22 juni 2001

Uitnodiging perspresentatie
USD: synthetische drugs een wereldprobleem

Eén van de belangrijkste constateringen uit het jaarverslag van de Unit Synthetische Drugs (USD) over het afgelopen jaar is dat de productie van en handel in synthetische drugs steeds internationaler wordt. In 2000 was weer een stijging te zien van het aantal inbeslaggenomen XTC-tabletten in andere landen, die een aantoonbare relatie met Nederland hadden.
Het wordt steeds duidelijker dat Nederland niet meer het grootste of het enige productieland van de synthetische drugs is. Maar Nederland heeft nog steeds een vooraanstaande positie in de internationale XTC markt.

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben dan ook in het najaar van 2000 besloten dat de USD blijft voortbestaan als multidisciplinair samenwerkingsverband. De aanpak van synthetische drugs dient te worden geïntensiveerd op alle relevante beleidsterreinen.

Om de resultaten van de USD in het afgelopen jaar toe te lichten en een vooruitblik te geven op de toekomst van de USD, wordt u uitgenodigd voor de presentatie van het jaarverslag 2000. Deze presentatie wordt verzorgd door het hoofd van de USD drs. P. Reijnders en de landelijke coördinerend officier van justitie mr. M.Witteveen.

Zij zullen onder meer ingaan op de conclusies en cijfers uit het jaarverslag 2000 en de nieuwe opzet van de USD. Ook zal een aantal juridische aspecten voor het voetlicht worden gebracht.

De perspresentatie vindt plaats op dinsdag 26 juni a.s. om 14.00 uur in het Paleis van Justitie te 's-Hertogenbosch, Leeghwaterlaan 8.

De USD is een multidisciplinair team samengesteld uit politie, Koninklijke Marechaussee (KMAR), divisie Recherche van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), Economische Controledienst (ECD), Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), Douane, Rijks Verkeers Inspectie (RVI), Europol en Openbaar Ministerie (OM).