Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Alcoholtolerantie bij fruitvliegen

Fruitvliegen hebben het vermogen om hoge concentraties alcohol te weerstaan. Met name geldt deze alcoholtolerantie voor de Drosophila melanogaster, een fruitvlieg die kan overleven in een omgeving met rottend fruit. Suikers daarvan worden door micro-organismen omgezet in alcohol tot een concentratie van wel 12 procent. Het onderzoek van Jantien Oppentocht spitst zich toe op de rol van twee enzymen die betrokken zijn bij de afbraak van alcohol in fruitvliegen. Het gaat om alcohol dehydrogenase (ADH) en het enzym acetylCoA Synthetase (ACS). De laatste was nog niet eerder onderzocht in D. melanogaster en bleek, zo leert het onderzoek, niet of nauwelijks in verband te staan met de alcoholtolerantie. Dit geldt wel voor ADH. De activiteitvan dit enzym is, zo ontdekte Oppentocht, wel bepalend voor de alcoholtolerantie in vliegen, maar in mindere mate in larven. In larven zijn andere factoren dan de ADH-activiteit van meer belang voor de tolerantie. Oppentocht ontdekte verder dat langdurige selectie van vele generaties D. Melanogaster op voedsel met een hoge alcoholconcentratie (tien procent) leidde tot vliegen met een verhoogde tolerantie. Die werd echter niet veroorzaakt door een toename van de ADH of ACS-enzymactiviteiten. Uit het onderzoek bleek ook dat vliegen die langer worden blootgesteld aan alcohol en azijnzuur er langer over doen om van het larvestadium uit te groeien tot vlieg./VS

Jantien Oppentocht (Arnhem, 1968) deed haar onderzoek aan de vakgroep Populatiegenetica van de Rijksuniversiteit Groningen. Inmiddels werkt ze als postdoc bij de vakgroep Biochemie van de RUG.

Datum en tijd

vrijdag 22 juni 2001, 16.00 uur

Promovendus

mw. J.E. Oppentocht, tel. (050)363 41 95, fax (050)363 41 65, e-mail: j.oppentocht@chem.rug.nl (werk)

Proefschrift

Alcohol dehydrogenase and alcohol tolerance in Drosophila

Promotor

prof.dr. W. van Delden

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen