Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

22-06-2001

Drama bij Akzo Nobel in Hengelo en Amersfoort

CNV verbijsterd over verlies van 250 arbeidsplaatsen

CNV Chemie en energie is verbijsterd over het verdwijnen van 250 arbeidsplaatsen in het zoutbedrijf van Akzo Nobel. In Hengelo verdwijnen 200 en in Amersfoort 50 arbeidsplaatsen, zo heeft Akzo Nobel bekendgemaakt. Alleen de productie van bulkzout (nodig voor de productie van chloor) blijft in Hengelo over. De overige activiteiten van het zoutbedrijf verdwijnen naar Stade in Duitsland. Dat betekent dat producten als Jozo-zout, Broxo-tabletten (voor de vaatwasser) en likstenen voor dieren, niet meer in Nederland gemaakt zullen worden.

De klap is hard aangekomen bij de werknemers in het zoutbedrijf, zegt Wim Nattekaas, vakgroepbestuurder van CNV Chemie en energie. "Veel families hebben generaties lang in Hengelo in het zout gewerkt en zijn er emotioneel en economisch mee verbonden."
De bond heeft felle kritiek op de plannen van het chemieconcern. "Dit is weer een typisch staaltje van winstmaximalisatie van Akzo Nobel", vindt Nattekaas. "Men verwacht in Stade goedkoper te kunnen produceren dan in Hengelo. Dat is merkwaardig, want er moeten dan toch eerst desinvesteringen plaatsvinden in Hengelo en nieuwe investeringen in Stade. Bovendien schrijft Akzo Nobel zelf in brochures dat in Hengelo de modernste zoutverpakkingsfabriek ter wereld staat."

Nattekaas houdt bovendien zijn hart vast voor de gevolgen voor de locatie Hengelo op langere termijn. "Er blijven op de site in totaal nog 450 werknemers over. Dat maakt de basis wel heel smal. De verschillende business-units op de locatie zijn namelijk van elkaar afhankelijk: bulkzout wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de electrolyse, waarmee producten worden gemaakt als chloor en natronloog. Omdat het huidige productieproces, op basis van kwikelectrolyse, in 2010 niet meer is toegestaan, vrees ik voor de continuïteit van de locatie op langere termijn. Het is maar de vraag of Akzo Nobel wil investeren in de nieuwe technologie, op basis van zogenaamde membraan-electrolyse, of dat het concern alleen maar geld wil steken in de Pharma-activiteiten, die meer winst opleveren."

CNV Chemie en energie is allerminst overtuigd van nut en noodzaak van de verplaatsing naar Stade en pleit er sterk voor om de zout-activiteiten in Hengelo te behouden. De bond wil een extern onderzoek, in opdracht van de ondernemingsraad. Nattekaas: "We moeten voorkomen dat straks alleen nog maar de zouthuisjes in het Twentse landschap en het Zoutmuseum in Delden herinneren aan het feit dat in 1918 de zoutwinning in Boekelo begon."

Nadere inlichtingen:


· Wim Nattekaas, vakgroepbestuurder CNV Chemie en energie 0529-454545
Kees de Vos, persvoorlichter
030 - 6348236