Gemeente Rotterdam

Vertrekkend EUR voorzitter Van der Molen onderscheiden

De heer Henk van der Molen is 21 juni 2001 bij zijn afscheid als voorzitter van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit, benoemd tot Officier in de orde van Oranje Nassau. Uit handen van burgemeester Opstelten ontving hij ook de Wolfert van Borselenpenning.

Deze penning wordt uitgereikt aan personen die zich in een leidinggevende positie en op verschillende terreinen hebben ingezet voor de Rotterdamse samenleving.

De heer Van der Molen kreeg deze onderscheidingen voor zijn inspanningen voor het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in Nederland en betrokkenheid bij de samenleving. Precies 35 jaar - vanaf 1966 - heeft de heer Van der Molen op de Erasmus gewerkt. Tot 1986 was hij verbonden aan de faculteit der geneeskunde als lector, hoogleraar en decaan. Van 1986 was hij respectievelijk directeur van ZWO (Zuiver Wetenschappelijk Onderzoek) en NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Daarna keerde hij als voorzitter van het College van Bestuur van de EUR terug naar Rotterdam, waar hij deze functie elf jaar lang met verve heeft vervuld.

Burgemeester Opstelten roemde de wijze waarop de heer Van der Molen de EUR heeft geprofileerd als kenniscentrum in een dynamische, internationale en multiculturele stad. `Onder uw leiding heeft de EUR zich ontwikkeld tot een werelduniversiteit in wereldstad', aldus burgemeester Opstelten.

De heer Van der Molen heeft zich de laatste jaren ook nadrukkelijk voor de stad ingezet. Hij maakte deel uit van verschillende besturen zoals van de Bloedbank, de Stichting Grote of St. Laurenskerk, VSB Fonds Rotterdam en de Stichting Culturele Hoofdstad Rotterdam 2001.

De Wolfert van Borselenpenning, die herinnert aan de stichter van de stad, heeft als persoonlijke inscriptie meegekregen: `Universiteit en Stad, samen sterk.