Verbond van verzekeraars

PvdA wil lik-op-stuk beleid bij geweld in openbare ruimtes

Er moet zo snel mogelijk een lik-op-stuk beleid komen om de veiligheid in de publieke- en semi-publieke ruimten te vergroten. Dit zegt Peter van Heemst, woordvoerder politie en veiligheid van de PvdA-fractie. Hij wil dat er standaardprocedures komen als antwoord op het geweld op straat, in het openbaar vervoer en andere openbare gelegenheden.

Maat is vol
Voor Van Heemst is de maat vol nu hij de conclusies heeft gelezen in een onderzoek naar geweld in openbare ruimtes dat minister De Vries van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ik ben geschrokken van de omvang van het geweld. Ruim 70 procent van de werknemers bij het openbaar vervoer heeft vorig jaar te maken gehad met verbaal geweld en bijna dertig procent met fysiek geweld. Een van de conclusies uit het onderzoek is dat veel werknemers toegeven aan geweld en dat de dader in zon geval dus zijn zin krijgt. Nog geen veertig procent van de slachtoffers vindt dat zijn of haar bedrijf voldoende maatregelen heeft genomen om hun veiligheid te waarborgen.

Brede aanpak
In hun aanbevelingen benadrukken de onderzoekers dat er niet per beroepsgroep maatregelen moeten worden genomen, maar dat een brede aanpak de voorkeur verdient, omdat de hele samenleving van het verschijnsel last heeft.
Op maatregelen die de veiligheid in publieke ruimtes moeten vergroten, mag niet te lang worden gewacht, benadrukt Van Heemst. De Vries heeft voorlopig in het midden gehouden welke maatregelen hij wil nemen. Hij heeft ons laten weten dat hij eerst een gesprek wil met de betrokken departementen en dat hij later met een reactie van het kabinet komt. Maar we moeten de vaart erin houden. Ik wil dus voor de zomer een reactie van De Vries zodat we er nog deze kabinetsperiode een debat over kunnen houden.

Beschikbaarheid politie
Van Heemst vindt verder de beschikbaarheid van de politie een van de prioriteiten bij de aanpak van geweld. Werknemers moeten erop kunnen rekenen dat de politie snel ter plaatse is als er geweld wordt gebruikt of als daarmee wordt gedreigd. Het zou goed zijn als over die beschikbaarheid duidelijke afspraken worden gemaakt die politie en bedrijven in convenanten vastleggen.

Maatschappelijke belangen
Het Verbond is het met deze stellingname eens. Waar mogelijk wil het Verbond in overleg met de overheid zelfs de maatregelen actief steunen. Deze uitspraken passen in het beleid dat het Verbond voert. Het is natuurlijk in het belang van de verzekeraars dat er als uitkomst van de maatregelen een daling plaatsvindt van het fysiek geweld, maar voor het Verbond tellen de maatschappelijke belangen (van normen en waarden) zwaarder.

Bondig, juni 2001
Ga een pagina terug