FC Groningen

Oranje onder-20 laat winst glippen

Datum: 21-06-2001 Tijd: 23:35

Op het elfde Jeugd-WK in Argentinië zagen Arjen Robben en Gregoor van Dijk donderdag de winst tegen Ecuador door hun vingers glippen. Zes minuten voor tijd kwamen de Zuid-Amerikanen op gelijke hoogte: 1-1.

Arjen Robben en Gregoor van Dijk startten beiden in de basis van het keurkorps van Louis van Gaal. In de gehele wedstrijd had het veel oudere en fysiek sterkere Ecuador de overhand. De beste kansen waren ook voor de Zuid-Amerikanen.
Oranje kwam na 20 minuten uit een dode spelsituatie op voorsprong. Robben forceerde een corner, die werd genomen door Rafaël van der Vaart. Hij schoot de bal richting de verste punt van het strafschopgebied, waar PSV'er Colin op goed geluk uithaalde. De doelman van Ecuador ging niet geheel vrijuit, want liet de bal vlak langs zijn lichaam in het doel vallen: 1-0.

Na rust werd Robben vervangen door Vitesse-speler Mustapha. Naarmate de wedstrijd vorderde drongen de Zuid-Amerikanen meer en meer aan. Uiteindelijk was een droge knal van Vargas die de eindstand bepaalde: 1-1.

Na twee wedstrijden heeft Nederland nu één punt verzameld. Zondag is Ethiopië de derde tegenstander. Bij winst heeft Nederland zich alsnog zo goed als zeker geplaatst voor de achste finales. Bijkomend voordeel is dat Nederland zijn uitgangspositie precies kan bepalen, want in tegenstelling tot bij alle andere voetbalcompetities hoeven de laatste wedstrijden niet op hetzelfde tijdstip gespeeld te worden.

De situatie in poule A, B, C en D zullen al precies duidelijk zijn en ook de uitslag van de wedstrijd Costa Rica-Ecuador is dan al bekend. Deze informatie is van groot belang voor het bepalen welke vier van de zes nummers drie naar de volgende ronde zullen gaan. Wellicht kan Nederland zelfs zijn tegenstander "uitzoeken". Als Oranje de tweede ronde heelt treft het één van de volgende zes landen: Argentinië, Tsjechië, Angola, Australië, Ghana of Frankrijk.

Opstelling Nederland: 18 Coutinho; 2 Colin (73' 6 Mendes), 12 Sprockel, 4C Heitinga; 16 Van Dijk (25' 3 Van Dieren), 10 Hersi, 14 Janssen, 8 Van der Vaart; 17 Kolk, 15 Houwing, 11 Robben (46' 7 Mustapha). rest bank: 1 Stekelenburg, , 5 Leiwakabessy, 9 Huntelaar, 13 Boutahar. Niet in selectie: Budziak, Schut, Loovens.

Toeschouwers: 10.000
Scores: 21' Colin 1-0; 84' Vargas 1-1
Scheidsrechter: Toru Kamikawa (Japan)
Gele kaarten: 32' Vargas (Ecuador), 45' Colin, 60' Hersi (Nederland)

Costa Rica - Ethiopië 3-1 (1-0) Scores: 8' Parks 1-0, 49' Parks 2-0, 61' Scott 3-0, 92' Yordanos 3-1
Gele kaarten: 33' Ermias, 61' Ashenafi, 73' Dawit, 79' Yonas, 84' Zewdu (allen Ethiopië)

Stand poule E: 1. Costa Rica 2-6 (+4), 2. Ecuador 2-4 (+1), 3. Nederland 2-1 (-2), 4. Ethiopië 2-0 (-3)

Schorsing 3e duel: Vargas (Ecuador, 2x geel), Yonas (Ethiopië, 2x geel), Kefyalew(?) (Ethiopië, rood in 1e duel)
Overige gele kaarten poule E: Lopes, Rodriguez, Robinson (Costa Rica), Huntelaar, Van Dijk, Janssen, Colin, Hersi (Nederland), Hussen, Ermias, Ashenafi, Dawit, Zewdu (Ethiopië)

Bron: Internetredactie FC Groningen