ABVAKABO FNV

Leden ABVAKABO FNV stemmen in met CAO Ziekenhuizen (22 juni)

De overgrote meerderheid van de leden van ABVAKABO FNV stemt in met het onderhandelaars- akkoord van de CAO Ziekenhuizen. Over het algemeen werd positief gereageerd op het akkoord dat 7 juni jl. werd gesloten voor de 170.000 werknemers in de ziekenhuizen. In de afgelopen twee weken zijn 41 leden-vergaderingen gehouden verspreid over het land. 87% Van de aanwezige leden stemden voor het akkoord. Een klein percentage (9%) stemde tegen het akkoord en een aantal onthield zich van stemming.

De belangrijkste afspraken in de nieuwe CAO Ziekenhuizen
- De CAO geldt voor 16 maanden: van 1 maart 2001 tot 1 juli 2002.
- De salarissen stijgen structureel op 1 juni 2001 met 4 procent en op
1 januari 2002 met 1 procent. Daarnaast wordt in december 2001 een eenmalige uitkering van 0,6 procent verstrekt en in mei 2002 een eenmalige uitkering van 0,4 procent.

- De eindejaarsuitkering wordt stapsgewijs omgezet in een 13e maand.
- In 2001 stijgt de eindejaarsuitkering van 1 tot 3,4 procent. Ook hier gaat het om een structurele verhoging, die elk jaar wordt uitgekeerd.

- De normwerkweek blijft 36 uur. Wel is afgesproken dat werknemers vrijwillig, op individuele basis kunnen kiezen om tijdelijk meer (tot 40 uur per week) of minder te werken. Hierover worden vooraf duidelijke afspraken gemaakt. Extra gewerkte uren worden uiteraard gewoon uitbetaald.

- De positie van leerlingen wordt met ingang van 1 augustus 2001 fors verbeterd.

- Studenten die beroepsopleidende leerweg (BOL) volgen, ontvangen een stagevergoeding van 550 gulden per maand, inclusief reiskostenvergoeding.

- Leerlingen die de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen, krijgen in de beroepsvoorbereidende periode het minimum jeugdloon (nu krijgen ze 764 gulden). Voor de periode daarna geldt dat lestijd werktijd wordt. Dat wordt uitbetaald. Gemiddeld stijgt het salaris van de BBL-leerlingen hiermee met 7 tot 12,5 procent.

- De HBO-V studenten krijgen gedurende hun laatste praktijkperiode hetzelfde salaris als de BBLers.

- Ook over de kwaliteit van stageplaatsen voor leerlingen zijn afspraken gemaakt.

Verder zijn er afspraken gemaakt over arbeidsomstandigheden, ziekteverzuim en reïntegratie, werklastbeheersing, kinderopvang, leeftijdsbewustpersoneelsbeleid en employability.