LTO Nederland

Eerste vergadering vakgroep Veehouderij sinds MKZ-crisis

Schenk: Risico's op nieuwe uitbraken MKZ uitbannen

Vrijdag 22 juni 2001 - Om alle risico's op nieuwe uitbraken van MKZ uit te bannen zijn vergaande maatregelen nodig. Dit bleek afgelopen maandag op de eerste bijeenkomst van veehouderijbestuurders van de WLTO sinds de MKZ-crisis.

Landelijk voorzitter Siem Jan Schenk ging dieper in op de preventieve maatregelen die een nieuwe uitbraak moeten zien te voorkomen. Een nieuwe uitbraak zal de sector noodlottig worden, stelde Schenk. Nog onduidelijk is echter hoe ver de nieuwe maatregelen moeten gaan. In grote lijnen betreft het beperking van de diercontacten, beperkingen bij het verzamelen van dieren en in de contacten met mensen die op het bedrijf komen. De bestuurders drongen er op aan de veemarkt toch zo snel mogelijk weer open te krijgen. Motivatie: We moeten weer een normale prijsvorming krijgen en de kalveren moeten de keten in kunnen.

Dilemma
Omdat in de veehandel binnen de EU de Nederlandse grenzen feitelijk niet bestaan, is het niet mogelijk specifieke Nederlandse regelgeving in te stellen om risico's door importen te voorkomen, waarschuwde Schenk. De maatregelen die nodig zijn zullen dus op de bedrijven zelf moeten worden genomen. Vandaar uit kan dan aan een betere en veiliger structuur worden gewerkt, redeneert LTO.
Een dilemma is wat er met de zogeheten weidekoeien moet gebeuren die op een ander bedrijf worden afgemest voor de slacht. In een aangepaste structuur zouden deze dieren, zo'n 37.000 per jaar, niet over de markt weer naar een bedrijf kunnen. Doe je dat toch, dan zet je een economisch sectorbelang van zeker twintig miljard gulden op het spel, stelde Schenk.

Gemor
Toch klonk er onder de bestuurders nog enig gemor. Als dat niet meer mag kan geen goede prijsvorming meer plaats vinden op de markt, leken verschillende veehouders te denken. Ook werd geopperd dat bezoekers van veemarkten zich zouden moeten ontsmetten. We willen niet een hele verbouwing van de veehouderij, maar op cruciale punten moeten wel degelijk zaken veranderen, stelde hij. Als er iets gebeurt in de wereld rond diergezondheid dan is Nederland er altijd wel bij betrokken, kijk maar naar de biggen die laatst in Spanje een rondje hadden gereden.

Vervolgschade
Intussen loopt op veel bedrijven de vervolgschade op. Schenk waarschuwde dat de overheid nog nooit een vergoeding voor dergelijke schade heeft uitgekeerd. Er wordt weer gestudeerd op een vrijwillige verzekering. Hij schat dat de hogere heffingen voor het diergezondheidsfonds nog anderhalf jaar zullen aanhouden. Daarna kan het normale regime weer worden opgepakt. Overigens is de kans groot dat er een gedifferentieerd beleid komt voor hoog-risico bedrijven en bedrijven die minder kans lopen op ziekte-insleep. Met de RVV zal LTO binnenkort nog eens gaan praten over de fouten die zijn gemaakt bij de ruimingen, zo beloofde Schenk. Er is nog veel ontevredenheid over het optreden van deze dienst, zo bleek ook uit de reacties in de zaal.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: westweek@wlto.nl

(Auteur: Redactie Westweek)