Gemeente Velsen

Velsen, 22-06-2001

Velsenaren met financiële problemen door samenwerking gemeente beter geholpen

De gemeente Velsen is samen met de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Midden-Kennemerland in 1999 gestart met actieve hulpverlening aan inwoners met schuldenproblemen. Sinds mei van dit jaar is de samenwerking uitgebreid met de Kredietbank Noord West uit Alkmaar. De deskundigheid van de instellingen wordt daarmee nog beter gecombineerd waardoor de
hulpverleningsmogelijkheden worden uitgebreid: het maatschappelijk werk helpt mensen uit een
geldbestedingspatroon te komen dat tot financiële problemen leidt, de kredietbank kan mensen met structurele schuldproblemen helpen op grond van landelijke afspraken met schuldeisers: zij bemiddelt met schuldeisers en kan zonodig saneringskredieten verstrekken. Dat laatste biedt extra mogelijkheden om afbetalingsregelingen te treffen met bijvoorbeeld postorderbedrijven, leveranciers van mobiele telefonie en koepels van woningcorporaties. De gemeente ziet er tenslotte op toe dat de gemaakte afspraken door betrokkenen worden n!
agekomen.

Door de samenwerking kan de volgende ondersteuning worden geboden:
* Schuldhulpverlening: voor mensen die niet zelfstandig uit hun
schuldenproblemen kunnen komen kan dit een uitkomst bieden. Aan deze hulpverlening zijn onder andere de volgende voorwaarden verbonden: na aanmelding mogen geen nieuwe schulden worden gemaakt, de vaste lasten moeten worden doorbetaald en de gemaakte afspraken moeten worden nagekomen.
* Budgethulpverlening: schuldhulpverlening kan soms gekoppeld worden aan budgethulpverlening. Hierdoor wordt hulp geboden bij het veranderen van geldbestedingspatronen die tot financiële problemen leiden.

* Voorlichting over kredietverstrekking: De kredietbank geeft een ochtend per week voorlichting over leningen aan personen die gezien hun leeftijd of in sommige gevallen vanwege hun bescheiden inkomen (tot 130% van de bijstandsnorm) niet bij een reguliere bank terechtkunnen.

Personen die gebruik willen maken van de schuldhulpverlening of informatie willen, kunnen zich op dinsdag- en donderdagmiddagen melden bij het inloopspreekuur op het gemeentehuis aan het Dudokplein 1 in IJmuiden. De gesprekken vinden plaats van 13.30 tot 14.30 uur. Samen met de cliënt wordt vervolgens bekeken op welke wijze hulp kan worden geboden bij het oplossen van de schuldproblemen. De genoemde instanties werken daarbij met elkaar samen.