Gemeente Lisse

Graffitiproject

Op zaterdag 23 en zondag 24 juni zullen jongeren de fietstunnel aan de Vuursteeglaan voorzien van legale graffiti. Dit is mogelijk dankzij het onlangs vastgestelde graffitibeleid waarin is bepaald dat deze kunstvorm onder voorwaarden op bepaalde plekken mag worden aangebracht.

De heer W. Bruinen, verbonden aan Open Jongerencentrum Magnifiosi, heeft het initiatief genomen tot oprichting van de Werkgroep Graffiti voor jongeren. Hij coördineert het project en begeleidt de uitvoering ervan. Bij wijze van proef heeft de gemeente vorig jaar haar medewerking verleend aan het project Ruishornlaan. Nu wil zij het experiment graag doorzetten en het project Vuursteeglaan laten uitvoeren.

Graffiti is een kunstuiting die mooie werkstukken kan opleveren maar ook vaak als zeer hinderlijk wordt ervaren. Zeker als het gaat om illegaal aangebrachte graffiti. Bovendien kost het schoonmaken van ongewenste uitwerkingen veel geld. Door een actieve, projectmatige aanpak te hanteren, hoopt de gemeente illegale bespuitingen te kunnen voorkomen. Naast het maken van graffiti, verwijderen de jongeren de illegaal aangebrachte werken. Bovendien is het de bedoeling dat ook het verwijderen en voorkomen van illegale aanplakkingen van affiches en stickers onderdeel van het project wordt.

De ontwerpen die worden gebruikt, zijn goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders en worden, indien nodig, ook aan omwonenden voorgelegd.