Limburgs Museum


Toegevoegd: 7-6-01 NS Museumweek 2001

HUUB STAPEL TE GAST IN LIMBURGS MUSEUM

Sef Derkx

De Nederlandse Spoorwegen organiseren van 19 tot en met 24 juni a.s. voor het eerst de NS Museumweek. In deze week openen zes bekende Nederlandse musea gratis hun deuren voor houders van NS-Museumjaarkaarten. Normaal krijgen die vijftig procent korting op de entree. Per dag wordt er in één van de deelnemende musea extra activiteiten voor de gasten georganiseerd. Daaronder vallen leuke en leerzame lezingen, rondleidingen, entertainment en andere activiteiten.

Het Limburgs Museum doet mee aan de eerste NS Museumweekend en heeft op zaterdag 23 juni het speciale programma. Vanaf 12 uur wordt de film 'Limburg in beeld' vertoond uit 1918 van Jules Stoop. De film brengt onder meer uitgebreid Maastricht in beeld, landbouw en veeteelt in Zuid-Limburg en het toeristendorp Valkenburg en omgeving. De rustieke beelden zijn fraai van compositie en hebben veel sfeer. Idyllische opnamen van boerenfamilies en het leven op Limburgse boerderijen worden afgewisseld met de dynamiek van de grote stad Maastricht. Bijzonder zijn de beelden gemaakt vanuit een rijdende trein. Bij het indrukwekkend gezwoeg van arbeiders in de mergelgrotten breek je bijna het plaatsvervangend zweet uit.

Om 13 uur wordt het programma voortgezet met een inleiding op de tentoonstelling 'Verbeeld in Limburg Limburg verbeeld' door Jos Schatorjé, directeur van het Limburgs Museum. De expositie geeft een overzicht van kunst en design in Limburg tussen 1800 en 1960, van romantiek tot modernisme. Hoofdgast in het Limburgs Museum tijdens de NS-Museumweek is de bekende Nederlandse acteur Huub Stapel, geboren in Tegelen, die op zaterdag 23 juni om 14 en 15 uur de bezoeker meeneemt met een 'Retourtje Limburg'.