Politiebericht Friesland: Friesland 24-06-2001 Politieberichten van 23/6 (13.00 uur) t/m 24/6 (13.00 uur)

Donkerbroek: inbraak auto
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Nijhof. Hoe men precies in de auto is gekomen, werd niet duidelijk. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 26-jarige inwoner van Donkerbroek heeft aangifte gedaan.

Rottevalle: inbraak auto
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Houtkamp. De auto stond op de oprit naast de woning. Waarschijnlijk is men vergeten de auto af te sluiten. Was geen braakschade. De eigenaresse, een 40-jarige inwoonster van Rottevalle, heeft aangifte gedaan.

Kootstertille: inbraak woning
Afgelopen week werd ingebroken in een leegstaande woning aan de Van Sytzemaloane. In de woning is men bezig met een verbouwing. Een ruit aan de achterzijde werd vernield. Uit de woning werd gereedschap weggenomen met een waarde van ongeveer f 3000.- (cirkelzaag, accuboormachine, klopboor, decoupeerzaag, bovenfrees, brander, 10 schroevendraaiers, een schuurmachine, een betonboor en schroefbitjes en boortjes). De eigenaar, een 42-jarige inwoner van Noorden, heeft aangifte gedaan.

Drachten: diefstal auto
Van vrijdag op zaterdag werd vanaf de Hemmen een personenauto, merk Volkswagen Golf, kleur wit, voorzien van het kenteken YB-58-YR, weggenomen. De motorkap heeft een zwart vlak en op de voorruit is een zonnebaan met daarop VW Sport aangebracht.. De eigenaar, een 38-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: mishandeling
Zaterdag omstreeks 05.00 uur werd een 40-jarige inwoner van Emmeloord op de Nieuwestad mishandeld door drie jongens. De man was met twee vrienden uitgeweest. Op een gegeven moment kreeg één van zijn vrienden ruzie met de drie jongens. Toen het slachtoffer op de ruzie afliep werd hij plotseling door de jongens aangevallen. De man kreeg klappen en werd diverse malen geschopt. Het slachtoffer verloor hierop even het bewustzijn. Hij liep een snee op in zijn voorhoofd en kin. De wondjes werden in het ziekenhuis behandeld en gehecht. Het slachtoffer kon geen signalement van de verdachten geven. De man heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Snikzwaag; aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 14.30 uur wilde een fietsster, een 76-jarige inwoonster van Joure, met haar fiets de rijbaan van de Leeuwarderweg onder Snikzwaag oversteken. Zij had daarbij een motor, die bestuurd werd door een 30-jarige inwoner van Annen, over het hoofd gezien. De motorrijder botste tegen de fietsster, die hierdoor ten val kwam. De fietsster werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Donkerbroek: slagaderlijke bloeding
Zaterdag omstreeks 15.10 uur wilde een 51-jarige inwoonster van Donkerbroek met haar fiets de Herenweg oversteken. Zij kwam ongelukkigerwijze met haar fiets in de middengoot van de weg terecht en kwam ten val. Zij liep hier bij een slagaderlijke bloeding op in haar linker bovenbeen. Door omstanders werd de vrouw op adequate wijze geholpen, waarna het werd overgenomen door het ambulancepersoneel. De vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Wirdum: snelheid
Zaterdag omstreeks 20.15 uur werd op de Rijksweg A 32 onder Wirdum een bestuurder van een bestelauto bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Menaldum, reed met een snelheid van 130 kilometer per uur over het kruisingsvlak, terwijl aldaar 70 kilometer per uur is toegestaan. Het rijbewijs van de bestuurder werd ingevorderd. De snelheid werd vastgesteld met de lasergun.

Lemmer: onder invloed
Zaterdag omstreeks 20.35 uur werd op het Almere een bestuurder van een motor gecontroleerd. De bestuurder, een 35-jarige inwoner van Lemmer, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 700 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 8 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Warten: onder invloed
Zaterdag omstreeks 22.45 uur werd op de Oosterburen een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Wergea, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 375 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uur.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 00.40 uur werd op de Oostersingel een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 315 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Hurdegaryp: bedreiging
Van zaterdag op zondag kreeg een horecaondernemer, een 25-jarige inwoner van Tytsjerk, verschillende dreigtelefoontjes van een 38-jarige inwoner van Hurdegaryp, die mededeelde dat hij de zaak van de horecaondernemer zou komen verbouwen. Ook reed de verdachte een aantal malen met zijn auto langzaam voor de zaak aan de Rijksstraatweg langs. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Wat de aanleiding is geweest, is nog niet duidelijk. De verdachte wenste geen verklaring af te leggen.

Heerenveen: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 01.30 uur vond op de Dubbele Regel een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een bromfiets, een 16-jarige inwoner van Heerenveen, reed tegen een aldaar geparkeerd staande auto aan. De auto was eigendom van een 50-jarige inwoonster van Heerenveen. De bromfietsbestuurder bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de jongeman 756 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 9 uur.

Wergea: onder invloed
Zondag omstreeks 01.50 uur werd op de Leeuwarderweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Wergea, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 345 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Schiermonnikoog: bedreiging
Zondag omstreeks 03.15 uur werd op de Reeweg voor een horecagelegenheid een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake bedreiging en vernieling. De jongeman wilde in de horecagelegenheid muntjes inwisselen, doch hier werd door het personeel niet op ingegaan. De verdachte werd hierop kwaad en bedreigde de man, die achter de bar stond. Deze man, een 57-jarige inwoner van Schiermonnikoog, kreeg ook nog drie longdrinkglazen naar zijn hoofd gegooid. De man heeft aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 03.30 uur werd op het Ruiterskwartier een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de jongeman 700 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 8 uren.

Dokkum: ongeval met drank
Zondag omstreeks 04.10 uur ging een bestuurder met zijn bromfiets onderuit op de Doorbraak. De bestuurder, een 17-jarige inwoner van Damwoude, bleek gedronken te hebben. Bovendien liep hij een verwonding op aan zijn arm (flinke snee). Deze wond is door de huisarts behandeld. Aan het bureau blies de jongeman 530 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 5 uur.

Terschelling: onder invloed
Zondag omstreeks 03.55 uur werd op de Hoofdweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Utrecht, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 410 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uur.

Harlingen: mishandeling
Zondag omstreeks 04.15 uur kwam er een melding binnen dat bij een horecagelegenheid aan de Voorstraat gevochten zou worden. Toen de patrouille ter plaatse kwam, was van een vechtpartij geen sprake. Er waren wel klappen gevallen, doch de verdachte was reeds vertrokken. Even later kwam er een melding dat twee jongens, 24 en 22 jaar, beiden uit Harlingen op de Kerkpoortstraat waren mishandeld door een man, die ook in de horecagelegenheid aan de Voorstraat bij de vechtpartij betrokken was geweest. De 22-jarige liep een gescheurde bovenlip op, die door de huisarts is behandeld. De 24-jarige liep een zwelling onder het rechteroog op. De jongens hebben aangifte gedaan. De aanleiding tot de vechtpartij is nog niet duidelijk. De verdachte, waarvan de personalia bekend is, kon ter plaatse niet worden aangehouden en moet nog worden gehoord. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Kootstertille: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 02.25 uur reed een 20-jarige inwoner van Surhuisterveen met zijn auto op de Pinksterblomstrjitte tegen twee langs de kant van de weg geparkeerde personenauto`s aan. Deze personenauto`s, eigendom van inwoners van Kootstertille, werden zwaar beschadigd. Na de aanrijding reed de verdachte door zonder zijn identiteit bekend te maken. Hij reed weg in de richting van de kruising met de Swanneblomstrjitte en aldaar reed hij een tuinhek omver en kwam vervolgens tegen een boom tot stilstand. De auto had inmiddels zodanige schade opgelopen, dat verder rijden niet meer mogelijk was. De verdachte liet daarop zijn auto staan en ging te voet verder. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat de verdachte voor de aanrijdingen in Kootstertille op de Nachtgaal in Surhuisterveen ook reeds tegen een personenauto was gereden. Ook bij deze aanrijding had hij zich niet bekend gemaakt, doch was direct doorgereden. Omstreeks 04.15 uur kon de verdachte bij zijn woning worden aangehouden De man bleek gedronken te hebben. Hij werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies hij 880 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 9 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: mishandeling
Zondag omstreeks 05.00 uur werd in een discotheek aan de Nieuwestad een 21-jarige inwoner van Garyp mishandeld door een aantal jongens. Het slachtoffer had bier gemorst en dit was op een meisje terechtgekomen. Dit meisje was kwaad geworden en voor dat het slachtoffer het wist, had hij klappen gekregen van de jongens die bij het meisje waren. Het slachtoffer liep een bloedneus en een dik oog op. De verdachten waren reeds verdwenen. De jongeman heeft aangifte gedaan.

Drachten: onder invloed
Zondag omstreeks 05.40 uur wilde een patrouille op de Noordkade een bestuurder van een personenauto controleren. Op een stopteken werd niet gereageerd. Op de Torenstraat werd de bestuurder klem gereden. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 640 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 8 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Oudwoude: openlijke geweldpleging
Zondag omstreeks 04.20 uur werd gemeld dat bij de feesttent vijf personen waren aangehouden, die een auto op z`n kant hadden geduwd. De auto, eigendom van een 38-jarige inwoner van Twijzelerheide, werd op z`n kant aangetroffen op de Swartewei. De eigenaar van de auto heeft aangifte gedaan. Toen de patrouille ter plaatse kwam, had men nog één verdachte kunnen vasthouden. Deze persoon, een 16-jarige inwoner van Westergeest werd overgebracht naar het bureau. De namen van de andere verdachten zijn bekend. Zij zullen aan het bureau worden ontboden. Tegen de verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Dokkum: vernieling auto
Zondag omstreeks 0415 uur werd op de Oostersingel een 28-jarige inwoner van Damwoude aangehouden ter zake vernieling van een personenauto. De verdachte had met een putdeksel de beide linker zijramen van de personenauto van zijn ex-vriendin vernield. De ex-vriendin, een 24-jarige inwoonster van Dokkum, heeft aangifte gedaan. De verdachte is overgebracht naar het bureau na het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld.

Drachten: valse naam
Zondag omstreeks 05.00 uur werd op de Singel een wildplasser bekeurd. Toen de verdachte naar zijn naam werd gevraagd, gaf hij een valse naam op. Dit werd doorzien. De verdachte, een 18-jarige inwoner van Drachten, werd overgebracht naar het bureau en na het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld.

Wolvega: aanrijding met gewonden
Zondag omstreeks 04.45 uur vond op de Stadhouderslaan een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto had in een bocht van de weg de macht over het stuur verloren, was over de kop geslagen en vervolgens tegen een boom tot stilstand gekomen. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Wolvega, kon zelf de auto verlaten, evenals zijn beide inzittenden, een 21-jarige inwoner van Rotterdam en een 20-jarige inwoner van Leeuwarden. Alle drie personen werden met ambulances overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De bestuurder bleek gedronken te hebben. In het ziekenhuis is een bloedproef van de man genomen. De uitslag hiervan is nog niet bekend. Het rijbewijs van de bestuurder is ingevorderd.

Heerenveen: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 05.50 uur kwam er een melding binnen dat op de Rembrandtlaan een auto tegen een boom was gereden. Toen de patrouille ter plaatse kwam, probeerde de bestuurder er lopend vandoor te gaan. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Heerenveen, werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De man bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 665 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 7 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Bureau Voorlichting en PR: 058 - 880 8272