RDAM 2001 CULTURELE HOOFDSTAD

Top temperatuur in culturele hoofdstad

120.000 bezoekers laten kwik stijgen

Niet alleen de temperatuur steeg dit weekend in de culturele hoofdstad ook het aantal bezoekers en de sfeer bereikte enorme hoogtes. Naar schatting 120.000 mensen waren in Rotterdam op de been. Alleen op zaterdag waren er al 5.000 bezoekers bij het World Port Jazz Festival en het kwik van het Midzomerfeest Hoogvliet bereikte gisteren zelfs het getal van 8.000 Rotterdammers die genoten van dit buurtfestijn.

Enige duizenden festivalgangers waren bij het Kaapverdiaanse feest op het Heemraadsplein. Ook de publieksopening van De Jas van Rotterdam op het Leuvehoofd werd goed bezocht. Tijdens de première was er op de trappen bijna geen plekje meer te bemachtigen. Gelukkig is dit lichtspektakel nog elke avond na zonsondergang tot en met 4 augustus te bezichtigen.

Multiculti Rotterdam
Burgemeester Opstelten nam zaterdag het defilé van het Midzomerfeest Hoogvliet in ontvangst. De Latin Culture Brass Band bracht hierbij samen met Surinaamse kawinagroepen, Marokkaanse gnawa-artiesten en Caraïbische drum- en brassbands iedereen aan het swingen. Zelfs een tachtigjarige oma zocht steun bij het dranghek, omdat haar heupen niet konden stoppen met swingen. Ook de Maasstad burgemeester tikte met zijn linkervoet met de opzwepende maten mee.
Het Kaapverdische religieus feest Sao Joao werd op grootse wijze gevierd. Jong en oud, Kaapverdisch en Hollands speelden op het Heemraadsplein met elkaar op percussies (soort trommels). Verder waren er Kaapverdiaanen die rituelen uitbeeldden. Zo voer een oudere heer verkleed als kapitein en gezeten in een schip de migratie van Kaapverdië uit.
Bij Frimangron was de Kinder Koto Show aan de gang was. (Koto's zijn traditionele kleren die vooral Creools Surinaamse vrouwen dragen). De elfjarige Michella Forster droeg een koto, die gemaakt was uit enkele Culturele Hoofdstad banieren. Haar moeder Helen Vreugd ontwierp deze speciaal voor het culturele jaar.

Opening De Jas van Rotterdam
Fréderique Spigt zong zaterdagavond tijdens de publieksopening van De Jas van Rotterdam op het Leuvehoofd met onder andere haar Rotterdam-lied. Na deze muzikale opening begon het lichtspektakel. Na twee minuten stopte de première plotseling. De oorzaak was een foute timecode van de laserstralen. Binnen enkele minuten was deze hersteld, zodat de bezoekers weer snel konden genieten van dit Rotterdamse sprookje.

Parade
De jaarlijkse Parade in het Museumpark werd zo goed bezocht dat de paradegangers soms even in de rij moesten staan. Op het terrein was echter zoveel te zien dat dit voor de meeste bezoekers geen enkel probleem was.

World Port Jazz Festival
Je komt binnen en dan zit je meteen in het verrukkelijke jazz sfeertje. Dit was één van de vele lovende opmerkingen over dit muziekspektakel. Doudou N Diaye Rose opende het festival zaterdagmiddag met drum en mooie dansen. De 24 mannen uit Senegal zorgden ervoor dat de sfeer er meteen goed in zat. Vele bezoekers gingen uit hun dak bij Elvis Costello en Candy Dulfer, maar ook bands als de New Cool Collectieve big band maakten vele jazzliefhebbers gelukkig.

Confrontatiepreek
Ondanks het mooie weer kwamen meer dan 150 mensen naar de Laurenskerk om deel te nemen aan het internationaal debat met het thema Gaan vergeving en rechtvaardigheid samen. Aartsbisschop Njongonkulu Ndungane, rabbijn Awraham Soetendorp en GroenLinks-kamerlid Femke Halsema debatteerden onder voorzitterschap van Michaël Zeeman over deze vraag.

Succesvol Lenteplein
Lekker eten, muziek en zon zorgden dat het Lenteplein afgelopen weekend goed werd gezocht. Amateur muziekanten speelden zaterdag speciaal gecomponeerde of gearrangeerde muziek. Op zondag konden onder het genot van een hapje en drankje gekeken worden naar de presentaties van de SKVR Dans- en Muziekschool.