GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 21 juni 2001 16:06

GroenLinks en D66 organiseren hoorzitting over Noord-Irak

(21 juni 2001)

Femke Halsema (GroenLinks) en Jan Hoekema (D66) willen zich op maandag 25 juni nader laten informeren over de situatie in Noord-Irak.

Zij willen, ter aanvulling op het ambtsbericht van de regering, horen van externe deskundigen of in hun ogen de situatie veilig en stabiel genoeg is om alle Irakezen daarheen terug te sturen. Daarnaast willen zij vernemen of het voor Irakezen wel mogelijk is om terug te reizen naar Noord-Irak. Met deze hoorzitting, uitdrukkelijk bedoeld voor alle asielwoordvoerders, andere Kamerleden en overige belangstellenden, hopen Halsema en Hoekema dat de Kamer dinsdag optimaal geïnformeerd een beslissing kan nemen over het beleid ten aanzien van Irakese asielzoekers. Deelnemers aan de hoorzitting zijn Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik, mevrouw De Lophem (UNHCR), Thomas Uwe (Pro Asyl, een Duitse organisatie die informatie over Noord-Irak analyseert), Ashley Terlouw (Amnesty International) en Willem Smit (Rode Kruis Nederland). Daarnaast zijn vertegenwoordigers van het IOM en van Kurdish Human Rights uitgenodigd.

De hoorzitting vindt maandag plaats in de Kappeijne van de Coppellozaal van het Tweede Kamergebouw en duurt van 14.30 tot uiterlijk 17.30 uur.