Provincie Utrecht

Persbericht
992988000

Provincie en betrokken partijen ondertekenen convenant

Nieuwe regiovisie ouderenbeleid klaar

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de regiovisie ouderenzorg, zoals die is opgesteld door de provincie en andere betrokken partijen uit de sector: de zorgvragers (patintenorganisaties), de zorgaanbieders, instellingen Welzijn Ouderen, de gemeenten (VNG), het zorgkantoor Utrecht en de gemeente Utrecht. Centrale themas in de regiovisie zijn: de clint centraal, vermaatschappelijking van de zorg (zorg thuis of zo dicht mogelijk bij huis) en een integrale benadering. Op 25 juni buigen PS zich over dit plan. Op 27 juni zullen alle betrokken partijen zich binden aan de uitvoering van de regiovisie ouderenzorg middels het ondertekenen van een convenant.

In de regiovisie staat de zorgvraag van ouderen centraal. Dit betekent in de eerste plaats dat zorgvoorzieningen op de individuele maat toegesneden dienen te zijn (kwaliteit). In de tweede plaats geldt dat deze zorgvoorzieningen in voldoende mate aanwezig moeten zijn (kwantiteit). In de derde plaats geldt dat de zorg aan ouderen en de betreffende zorgvoorzieningen in relatie tot andere levensterreinen (dus integraal) beschouwd moeten worden. De uitgangspunten van de regiovisie zijn toegepast op de keten preventie, indicatiestelling, zorgtoewijzing en zorgverlening.

Preventie
Bij preventie staat centraal het voorkomen dat mensen zorgafhankelijk worden. Doel is om in de nabije toekomst een pakket aan voorzieningen te bieden, waar elke oudere in elke gemeente op kan rekenen. In verschillende gemeenten zijn reeds ouderenadviseurs werkzaam, die ouderen helpen hun weg te vinden in het doolhof van voorzieningen. Gezien het grote succes van de ouderenadviseurs wordt erop aangestuurd dat in de nabije toekomst in alle gemeenten een ouderenadviseur komt.

Indicatiestelling
Als mensen toch zorg behoeven vergt dat een indicatiestelling. Nu bestaat er naast de wachtlijsten voor zorg ook vaak wachtlijsten voor het stellen van een indicatie. Het is van belang dat ouderen snel gendiceerd worden en (breder dan voor zorg alleen) ook voor woon- en vervoersvoorzieningen een indicatie krijgen. Alle betrokken partijen zullen zich inzetten om de wachtlijsten voor indicatiestelling zo snel mogelijk op te lossen.

Zorgtoewijzing
Bij zorgtoewijzing gaat om het laten aansluiten van de indicatiestelling op de daadwerkelijke zorgverlening. Ouderen op de huidige wachtlijsten dienen daarbij begeleid te worden en er moet bemiddeling plaatsvinden om overbruggingszorg te realiseren. In enkele gemeenten bestaan wachtlijstservice projecten, waarbij ouderen in de overbruggingsperiode worden geholpen door middel van bijvoorbeeld mantelzorg, maaltijdvoorzieningen en persoonsalarmering. Wachtlijstbegeleiding en bemiddeling blijken duidelijk te voorzien in een behoefte en zullen daarom uitgebreid worden.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Evelien ten Bosch, 030 - 258 2493 of per e-mail:
Evelien.ten.bosch@provincie-utrecht.nl .