BLUM EN PARTNERS

Europese GrandPrix Othello in Nederland

PERSBERICHT

EUROPESE GRAND PRIX OTHELLO IN NEDERLAND
David Shaman uit Haarlem beste Nederlandse speler

AMSTELVEEN, 24 juni 2001, David Shaman uit Haarlem en Jan de Graaf uit Alkmaar waren afgelopen weekeinde in Amstelveen de beste Nederlandse Othello-spelers bij de eerste Europese Grandprix. David eindigde op de derde plaats en Jan behaalde de achtste. Stephane Nicolet uit Frankrijk werd kampioen. De GrandPrix is onderdeel van een reeks van 6 toernooien om het Europese kampioenschap Othello. In augustus zal bekend zijn wie zich dit jaar Europees kampioen in deze denksport mag noemen.

Er waren ongeveer 45 deelnemers aan de eerste Europese GrandPrix in Nederland. Alle spelers speelden 11 rondes en moesten het tegen tegenstanders van een gelijkwaardig niveau opnemen. De spelers met het hoogste aantal punten, kunnen een gooi doen naar de Europese kampioenstitel.

De GrandPrix vond plaats in het Europees Go en Cultureel Centrum, Schokland 14 in Amstelveen op zaterdag 23 juni en zondag 24 juni. Takuji Kashiwawara uit Frankrijk en Andreas Hoehne uit Duitsland eindigde respectievelijk op de tweede en vierde plaats.

Othello
Othello is een strategische denksport voor twee spelers, eenvoudiger dan schaken, maar moeilijker dan dammen. Je leert het in een tel en je speelt het je leven lang. Het spel is daarom voor vrijwel iedereen geschikt. Door het veel te spelen stijgt je spelniveau. Het spel omvat een speelbord en 64 stenen, wit aan de ene kant en zwart aan de andere. De ene speler speelt met wit, de andere met zwart. Beiden hebben 30 stenen en in het midden van het bord liggen, kruislings 2 witte en 2 zwarte stenen.
Per beurt wordt een nieuwe steen in het spel gebracht. Doel van Othello is de stenen van je tegenstander in te sluiten. Als dat is gelukt, mag je de ingesloten stenen omdraaien zodat jouw kleur boven ligt. Wie aan het eind, na precies zestig zetten dus, de meeste stenen in zijn kleur heeft, is winnaar. Het spel blijft tot aan het eind toe spannend; een ogenschijnlijk gewonnen positie kan in de laatste zet nog verloren gaan.

Toenemende populariteit
Othello,een bordspel dat door speelgoedfabrikant Mattel op de markt wordt gebracht, mag zich in toenemende populariteit verheugen. Nederland beleefde in oktober 1999 zijn eerste Othello-toernooi. Kort daarop, in december van datzelfde jaar, werd de Nederlandse Othello Vereniging opgericht. De vereniging is verantwoordelijk voor de organisatie van de Othello-toernooien, maar geeft daarnaast ook workshops op onder meer basisscholen. In veel andere landen bestaan ook Othello-verenigingen. Naast de Europese Grandprix worden ook Nederlandse Othello Kampioenschappen en Wereldkampioenschappen georganiseerd.

Meer informatie over de Nederlandse Othello Vereniging en de toernooien:

- www.othello.nl

- Jan de Graaf, tel. 072 5610609 of 06 10776328, e-mail: jancg@othello.nl