NMBS

26/01/2001

Het mediabericht hieronder geeft een overzicht van de werkzaamheden op het belgische spoorwegnet voor de komende maand. Voor de actuele stand van zaken, raadpleeg onze sectie "info werken". Deze informatie wordt meerdere malen per maand bijgewerkt.

Werfinfo
Van 25 juni tot 31 juli 2001

Als binnenlandse én internationale transportmaatschappij heeft de NMBS een actieve rol te spelen in de mobiliteitsproblematiek. Hiervoor is het nodig om het net steeds beter uit te bouwen. Zoals iedere maand zijn er op het spoornet werven gepland om dit doel te bereiken. Sommige hiervan kunnen een invloed hebben op het treinverkeer. Het kan ook nodig zijn dat de treindienst wordt aangepast.

Om de klanten te informeren geeft de NMBS maandelijks een overzicht van lopende werken. Eventuele gevolgen voor het treinverkeer worden daarbij aangegeven. Het spreekt voor zich dat niet alle werkzaamheden even lang duren of op dezelfde dagen gebeuren. In chronologische volgorde zijn er 17 werken gepland in de week van 25 juni tot 1 juli 2001, 12 werven in de week van 2 tot 8 juli, 11 in de week van 9 tot 15 juli, 13 in de week van 16 tot 22 juli en tenslotte 13 in de week van 23 tot 29 juli 2001. Het is bovendien mogelijk dat de geplande data en gegevens hieronder worden gewijzigd, bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden of als er moeilijkheden zijn bij de afwikkeling van een werf.

Hieronder staan de werven tot eind juli 2001:


1. Station Brussel-Zuid: Verschillende werken die zullen duren tot 15 december 2004. 's Nachts zijn een aantal sporen buiten dienst. Er zijn ook plaatselijke omleidingen.

2. Station Leuven: Werkzaamheden ter verhoging van de snelheid tot 160 km/uur voor de doorrit in het station en aansluiting van de hogesnelheidslijn met het klassieke spoorwegnet. Door deze werken gelden er snelheidsbeperkingen. Er zijn verschillende fases tot 15 december 2003. Tot oktober 2001 zijn de sporen 1 en 2 buiten dienst.

3. Station Antwerpen-Centraal: Volledige ombouw tot een station met verschillende verdiepingen en aanleg van een noord-zuidverbinding. De werken lopen tot 15 december 2005. Er zijn slechts drie sporen in dienst.

4. Lijn Brussel - Leuven: Modernisering van de lijn en uitbreiding tot vier sporen om het treinverkeer vlotter te laten verlopen. De uitbreidingswerken tot vier sporen zullen duren tot 15 december 2005.

5. Station Luik-Guillemins: Herinrichting en modernisering van het station waarbij sommige sporen buiten dienst zijn. De werkzaamheden lopen door tot 15 december 2005.
6. Lijn Dinant - Athus: Tussen Athus, Bertrix en Dinant zijn er elektrificatie- en moderniseringswerken en is er een aanpassing van het profiel van een aantal tunnels. Er zijn werken op de achtereenvolgende baanvakken tot mei 2002.
Het treinverkeer tussen Beauraing en Vonêche verloopt over één spoor. Dit alles brengt lichte vertragingen met zich mee.
7. Station Namen: Herinrichting van het station. Drie van de elf sporen zijn buiten dienst. Deze werken staan geprogrammeerd tot 15 december 2004.

8. Lijn Charleroi - Erquelinnes: Tussen Lobbes en Erquelinnes worden een aantal bruggen over de Samber vernieuwd. Tot eind september 2001 is er daardoor de hele tijd slechts één spoor beschikbaar tussen La Buissière en Erquelinnes. Hierdoor kunnen er kleine vertragingen zijn. Er zijn op deze lijn werken gepland tot in 2011.

9. Lijn Brussel - Oostende: Tot 30 juni gebeuren er schilderwerken aan de spoorbrug over het Schipdonkkanaal in Landegem. Hierdoor zijn de uitwijksporen in Landegem buiten dienst en is er een gewijzigde dienstregeling van de piekuurtreinen van Zeebrugge naar Gent-Sint-Pieters en van Brugge naar Zeebrugge.
10. Lijn Libramont - Virton: Tot 20 december 2001 gebeuren er tussen Bertrix en Virton aanpassingswerken aan het profiel van de tunnel van La Hage. Tijdens de werken is er treindienst op enkel spoor tussen Florenville en Virton. Hierdoor zullen er tijdelijke aanpassingen van de dienstregeling zijn. Ook in 2002 zullen er nog tot in juni af en toe aanpassingen gebeuren.
11. Lijn Brussel - Namen: In de werkweken van 25 tot 29 juni, 2 tot 6 juli en 9 tot 13 juli zijn er tussen 9.00 en 15.00 uur onderhoudswerken aan de sporen tussen Rhisnes en Namen. Omdat er tussen deze twee plaatsen dan treindienst op enkel spoor zal zijn, kunnen de IC-treinen Brussel-Namen-Luxemburg en Brussel-Namen-Dinant op weekdagen vijf à tien minuten vertraging oplopen.

12. Lijn Leuven - Hasselt: In het weekend van 30 juni en 1 juli worden tussen Testelt en Aarschot nieuwe rails gelegd. Op dit stuk spoortracé kan het treinverkeer dan maar van één spoor gebruik maken. Dit leidt tot vertragingen van ongeveer vijf minuten.
13. Lijn Antwerpen - Gent: Tijdens het weekend van 30 juni en 1 juli worden de perrons in Antwerpen-Zuid vernieuwd. Tussen Antwerpen-Zuid en Zwijndrecht is er dan treindienst op enkelspoor waardoor de IC-verbindingen
Oostende/Rijsel-Kortrijk-Gent-Antwerpen en Oostende-Gent-Antwerpen met ongeveer vijf minuten vertraging zullen rijden.
14. Lijn Mechelen - Dendermonde: Tijdens het weekend van 30 juni en 1 juli zijn er vernieuwingswerken gepland tussen Mechelen en Heike. Tussen deze twee plaatsen kunnen de treinen dan maar over één spoor rijden, wat vertragingen van een vijftal minuten veroorzaakt.

15. Lijn Mechelen - Leuven: Tijdens het weekend van 30 juni en 1 juli worden in Boortmeerbeek (tussen Haacht en Mechelen) wissels geplaatst. Tussen Haacht en Muizen geldt dan treindienst op enkel spoor, met vertragingen van vijf minuten tot gevolg.
16. Lijn Gembloux - Namen: Tijdens de weekends van 30 juni - 1 juli en 7-8 juli gebeuren hier onderhoudswerken aan de sporen. Het treinverkeer zal op één spoor verlopen tussen de stations van Gembloux en Rhisnes.
Op de zaterdagen 30 juni en 7 juli
zullen de treinen Brussel-Namen-Dinant enkel tussen Namen en Dinant rijden. In het station van Namen zal de aansluiting worden verzekerd met de treinen Brussel-Namen-Aarlen-Luxemburg. De L-treinen zullen niet tussen Gembloux en Namen rijden en zullen worden vervangen door een busdienst. Dit zal zorgen voor vertragingen van ongeveer een half uur bij aankomst in Namen. Er zullen tussen Brussel en Ottignies enkele speciale treinen rijden om de bediening van het pretpark "Six Flags" te verzekeren. Op de zondagen 1 en 8 juli gelden dezelfde maatregelen voor de L-treinen. De IC-treinen Brussel-Namen-Dinant en Brussel-Namen-Aarlen-Luxemburg zullen in beide richtingen een tiental minuten vertraging oplopen.

17. Lijn Luik - Aken: In de nacht van zaterdag 30 juni op zondag 1 juli zijn er elektriciteitswerkzaamheden tussen Dolhain en Welkenraedt. Tijdens deze werken is er geen treinverkeer mogelijk tussen Eupen en Welkenraedt. De ICT-trein met vertrek in Blankenberge (19.09 uur) en normale aankomst in Eupen om 22.29 uur wordt die dag beperkt tot Welkenraedt.

18. Lijn Brussel - Charleroi: Tijdens de weekends van 14-15 en 21-22 juli worden tussen Brussel-Zuid en Eigenbrakel wissels vernieuwd en worden ook de bovenleidingen aangepast voor de toekomstige dubbeldekstreinen. De treinen kunnen dan maar van één spoor gebruik maken tussen Linkebeek/Sint-Genesius-Rode en Eigenbrakel. Hierdoor zullen de IC-treinen Brussel-Charleroi in de richting van Brussel met een vijftal minuten vertraging rijden.
19. Lijn Namen - Luxemburg: In de weken van 16-20 en 23-27 juli en op 30 en 31 juli worden van 10.00 tot 16.00 sporen vervangen tussen Namen en Ciney en worden onderhoudswerken aan de sporen uitgevoerd. Hierdoor is er dan treindienst op enkel spoor tussen Namen en Naninne. Van 10.00 tot 16.00 worden de L-treinen tussen Namen en Ciney met Ciney als eindstation geschrapt en blijven de L-treinen op de verbinding Namen-Aarlen behouden. Op die manier rijdt er om de twee uur een L-trein tussen Namen en Ciney.
20. Lijn Luik - Marloie: Van vrijdag 20 juni tot maandag 6 augustus worden sporen en dwarsliggers vernieuwd tussen Tilff en Esneux. Tijdens deze werken kunnen de treinen hier maar over één spoor rijden. De trein die normaal om 17.05 uur vanuit Luik-Guillemins vertrekt, zal tien minuten vroeger vertrekken. De verbindingen van en naar Jemelle en Luxemburg zullen in beide richtingen vijf à tien minuten vertraging oplopen. De aansluitingen kunnen daarom niet worden verzekerd.

21. Lijn Charleroi - Namen: In het weekend van 21-22 juli worden de bovenleidingen tussen Tamines en Jemeppe aangepast in functie van de toekomstige M6-dubbeldekstreinen die hier zullen rijden. De treinen kunnen er dat weekend dan maar op een spoor rijden. De IC-treinen Rijsel-Charleroi-Luik-Liers en de L-treinen zullen hierdoor een vijftal minuten vertraging oplopen.
22. Lijn Charleroi - Namen: In het weekend van 28-29 juli worden de bovenleidingen tussen Châtelet en Charleroi aangepast in functie van de toekomstige M6-dubbeldekstreinen. Tussen deze Châtelet en Charleroi zijn de hoofdsporen dan buiten dienst en de treinen zullen daarom plaatselijk worden omgeleid. De IC-treinen Rijsel-Charleroi-Luik-Liers en de L-treinen zullen met ongeveer vijf minuten vertraging rijden.

23. Lijn Brussel - Charleroi: Tijdens het weekend van 28 en 29 juli gebeuren er aanpassingswerken aan de sporen in de bocht van Baulers. Tussen Nijvel en Eigenbrakel zal er dan treindienst op enkel spoor zijn. Er rijden daarom geen L-treinen tussen Eigenbrakel en Nijvel, maar het station van Lillois zal uitzonderlijk worden bediend door de IC-treinen Brussel-Charleroi. De reizigers kunnen er best rekening mee houden dat de L-treinen van Nijvel naar Brussel een kwartier vroeger zullen vertrekken, en dat het verkeer tussen Eigenbrakel en Nijvel met een kwartier wordt verlaat.

© 2001 NMBS