ORGANON NEDERLAND BV

Seksualiteit na de menopauze

SEKS IS BELANGRIJK VOOR VROUWEN VAN MIDDELBARE LEEFTIJD, MAAR ZE WETEN

NIET DAT HULP BESCHIKBAAR IS

ONDERZOEK VAN ORGANON BENADRUKT DE INVLOED VAN DE GEVOLGEN VAN DE

MENOPAUZE OP HET GEESTELIJKE WELZIJN VAN VROUWEN

Parijs, 25 juni 2001 - Volgens de uitkomsten van een uniek onderzoek dat nieuw inzicht verschaft in de seksualiteit van vrouwen van middelbare leeftijd blijft seks ook na de menopauze een belangrijke rol spelen in het leven van vrouwen : een verminderd libido heeft nadeliger gevolgen voor hun geestelijk welzijn dan andere overgangssymptomen.

In totaal 1802 vrouwen van tussen de 50 en 60 jaar oud, afkomstig uit zes verschillende Europese landen, namen deel aan het Organon onderzoek naar de seksualiteitbeleving en het welzijn van vrouwen boven de 50. Het doel van het onderzoek was om de gevolgen in kaart te brengen van een afgenomen libido en van stemmingswisselingen op het leven van vrouwen.

Het onderzoek volgt op een project van een jaar geleden (het Europese Menopauzeonderzoek 2000), dat aantoonde dat hoewel veruit de meeste postmenopauzale vrouwen meerdere overgangsklachten hebben, de meeste van hen geen behandeling vragen voor hun afgenomen libido of klachten van stemmingswisselingen. De uitkomsten gaven tevens aan dat artsen de neiging hebben om de menopauze op een eenzijdige wijze te benaderen en uitsluitend die symptomen te bespreken die een vrouw zelf ter sprake brengt.

Het nieuwe onderzoek laat zien dat acht van de tien vrouwen aangeven dat de voortzetting van een bevredigend seksleven zeer belangrijk voor hen is en ruim driekwart ziet seks als een belangrijk onderdeel van de relatie met hun partner. Eenderde (33%) van de vrouwen maakt echter melding van een recente afname in hun libido en hoewel ruim de helft van de patiënten melding maakt van belangrijke gevolgen voor hun gevoel van eigenwaarde, is slechts 2% specifiek voor deze seksuele klachten in behandeling gegaan en heeft maar 11% dat gedaan in verband met andere symptomen.

'Deze resultaten maken duidelijk dat libidoverlies wel degelijk een probleem kan zijn bij vrouwen. Vrouwen moeten erop gewezen worden dat er iets aan die seksuele problemen kan worden gedaan en dat zij met hulp weer volop van het leven kunnen genieten.', aldus dr. Marie-Aline Limouzin-Lamothe, gynaecologe te Parijs in Frankrijk en voorzitter van een adviescommissie die de bevindingen beoordeelt. Dr. Rossella Nappi, Directeur van de Afdeling Voortplanting en Vrouwelijke Seksualiteit aan de Universiteit van Pavia te Italië, voegde hieraan toe dat oestrogenen bij veel vrouwen geen afdoende oplossing bieden en dat zij ook tijdens de behandeling met conventionele
hormoonvervangingstherapie last kunnen blijven houden van seksuele problemen en een afgenomen seksueel verlangen. Zij liet data zien die aantoonden dat androgenen de belangrijkste hormonen zijn die het libido beïnvloeden. Dr. Nappi toonde verder resultaten van Livial(r) (tibolon), een product met weefselspecifieke werking, dat een oestrogeen effect combineert met androgene en progestagene activiteiten in sommige weefsels waardoor dit middel in staat is het libido in postmenopauzale vrouwen te verbeteren.

Het Organon Onderzoek naar de Seksualiteit en het Welzijn van Vrouwen boven de 50 toonde verder aan dat stemmingswisselingen, waar 30% van de onderzoeksgroep melding van maakt, belangrijke gevolgen hebben voor het gevoel van eigenwaarde en dat de helft van de vrouwen zich zorgen maakt over de invloed ervan op hun familie. Toch heeft slechts 12% van de patiënten specifiek voor stemmingswisselingen behandeling gezocht, terwijl 43% dit meldde terwijl voor andere overgangsklachten behandeling werd gezocht.

In gecontroleerde onderzoeken bleek Livial(r) (tibolon) sterker bij te dragen aan de verbetering van stemmingen dan conventionele hormoonvervangingstherapie. De sterkere werkzaamheid van Livial op zowel de stemming als het seksueel verlangen kan verklaard worden door de androgene eigenschappen van Livial. Androgenen beheersen niet alleen het libido bij vrouwen, maar beïnvloeden ook energie en stemming. Het is bekend dat de hoeveelheid androgenen na de menopauze afneemt. De meest recente onderzoeken tonen aan dat Livial(r) de hoeveelheid van bepaalde androgenen bij postmenopauzale vrouwen meer dan verdubbelt, terwijl de conventionele oestrogeenvervangingstherapie de hoeveelheid juist verder doet afnemen.

Kortom, de experts in de commissie waren het erover eens dat de nieuwe uitkomsten aantonen dat er een dringende behoefte bestaat om vrouwen over alle aspecten van de menopauze voor te lichten en dan vooral over de niet-fysieke symptomen zoals een afgenomen libido en stemmingswisselingen, die, ondanks het effect ervan, vrouwen er waarschijnlijk veel minder snel toe aanzetten om behandeling te zoeken terwijl ze dat bij opvliegers wel doen.

De experts waren het er ook over eens dat de gezondheidszorg hier lering uit kan trekken. 'De gezondheidszorg moet er beter op ingesteld zijn om menopauzale symptomen holistischer aan te pakken, opdat alle symptomen besproken en behandeld worden en de therapie toegesneden is op de behoeften van de individuele vrouw,' voegde prof. Alexander Teichmann, directeur van het Aschaffenburg Ziekenhuis te Duitsland, hieraan toe.

Organon
Organon is een wereldwijd opererend farmaceutisch bedrijf dat zich in hoge mate inzet voor de gezondheidszorg. Het bedrijf ontwikkelt en produceert innovatieve medicijnen op recept voor de gynaecologie, psychiatrie, cardiovasculaire aandoeningen en immunologie. De producten van Organon worden in ruim 100 landen verkocht. Het bedrijf heeft momenteel ongeveer 12.000 werknemers in dienst. NV Organon is een business unit van Akzo Nobel.

Meer Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Bianca Coenen, Product Manager, Organon Nederland bv Tel: 0412.666.955, Fax: 0412.666.982

Opmerkingen voor redactie
Het Organon Onderzoek naar de Seksualiteit en het Welzijn van Vrouwen boven de 50 werd door Wirthlin Europe, een bedrijf voor marktonderzoek, in zes landen uitgevoerd: Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De resultaten werden gecontroleerd door een adviescommissie die bestond uit experts uit elk betrokken land.
Het Europese Menopauzeonderzoek 2000 - Organon

27 jun 01 12:21