Gemeente Zoetermeer

Prins Willem Alexander Sport- en Evenementencentrum bereikt hoogste punt

Op maandag 25 juni wordt in Zoetermeer het hoogste punt van de bouw van het Prins Willem Alexander Sport- en Evenementencentrum bereikt. Het nieuwe ijscentrum met evenementenhal verrijst aan de kruising Australiëweg en Oostweg op de locatie Kwadrant. Met de bouw is een totale investering van circa 36 miljoen gulden (ongeveer 16.336.000) gemoeid. Hiervan wordt 11 miljoen gulden ( 4.991.582,38) door de gemeente Zoetermeer bijgedragen. Het sport- en evenementencentrum is in nauwe samenwerking met het bestuur van de Stichting PWA- centrum ontwikkeld door Frion B.V. uit Leeuwarden.

Als alles volgens planning verloopt worden alle ijsfuncties in januari 2002 voor het publiek opengesteld. Enkele maanden later, in april, kan het totale complex in gebruik worden genomen.

Het Prins Willem Alexander Sport- en Evenementencentrum in Zoetermeer wordt onder andere het nationaal trainingscentrum van de kunstschaats- en shorttrackselectie. Ook het landelijk onderkomen van de curlingsport wordt er gehuisvest, tesamen met de Nederlandse Tafeltennis Bond.
In het Prins Willem Alexander Sport- en Evenementencentrum komt rondom het ijshockeyterrein en de tribunes voor 1500 toeschouwers een ovale 250 meter schaatsbaan. Een novum in het nieuwe centrum wordt een derde ijsvloer met drie banen die geheel bestemd is voor de curlingsport. Tegen het ijsstadion komt een evenementenhal te staan, waar bijvoorbeeld beurzen kunnen worden georganiseerd. Ook grootschalige sportwedstrijden, bijvoorbeeld basketbal of volleybal, en popconcerten behoren tot de mogelijkheden. Als alle capaciteit wordt benut, biedt het complex ruimte aan maximaal 6000 bezoekers. Verder komen een fitnessruimte, een sportwinkel en de nodige horeca in het sportcentrum. Eveneens zijn er ruimten voor congressen en kantoren.

Het zogenoemde buitenterrein biedt allerlei mogelijkheden voor specifieke evenementen. Er kunnen bijvoorbeeld tenten, kramen en podia worden geplaatst. Ook leent de accommodatie zich voor kermissen, circussen of manifestaties.

Het buitenterrein van het Prins Willem Alexander Sport- en Evenementencentrum bestaat uit een parkeer- en evenemententerrein van circa één hectare met een capaciteit van 408 parkeerplaatsen. In de directe omgeving zijn nog eens 400 parkeerplaatsen beschikbaar. Het PWA-centrum wordt gesitueerd in het Kwadrant. De plannen voor deze locatie in Zoetermeer omvatten verder de bouw van kantoren en de nodige horeca- en winkelvoorzieningen. Op de plaats van het huidige Prins Willem Alexander Sport- en Evenementencentrum in het Zoetermeerse Stadshart begint projectontwikkelaar Johan Matser met de bouw van het winkelcentrum Centrum-Oost, met als grootste publiekstrekker het warenhuis V&D.



Gemeente Zoetermeer © June 2001