Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVM. 2001/2170
datum
25-06-2001

onderwerp
Uitbraak varkenspest in Spanje.
TRC 2001/6257 doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Door middel van deze brief wil ik u informeren over de huidige stand van zaken ten aanzien van de uitbraak van klassieke varkenspest (KVP) in Spanje en de door Nederland als reactie daarop genomen maatregelen.

up

datum
25-06-2001

kenmerk
VVM. 2001/2170

bijlage

Op 13 juni jl. is in de plaats Soses in de buurt van Lérida (Catalonië) een vermeerderingsbedrijf (met ruim 2000 dieren) geruimd vanwege een verdenking van klassieke varkenspest. Deze verdenking werd op 14 juni bevestigd. Op dit bedrijf waren meerdere diersoorten aanwezig, onder andere paarden afkomstig uit Oost-Europa. Op 16 juni zijn drie verdenkingen gemeld, waarvan twee in Lérida en één in Valencia. Ook deze verdenkingen zijn bevestigd. De geïnfecteerde bedrijven in Lérida bevinden zich in een gebied met een straal van 40 km. Het bedrijf in Valencia bevindt zich op enige honderden kilometers van de primaire haard. Gisteren zijn er twee nieuwe verdenkingen ontstaan bij bedrijven in de provincie Lérida.

Maatregelen Spanje

Spanje heeft de volgende maatregelen genomen. Bedrijven die varkens uit het primaire bedrijf hebben aangevoerd, zijn geblokkeerd. Rond de geïnfecteerde bedrijven zijn 10 km beschermings- en toezichtsgebieden ingesteld. Deze maatregelen zijn conform de bestrijdingsrichtlijn 80/217/EG. Bovendien worden varkens van bedrijven die binnen een straal van één kilometer rond de geïnfecteerde bedrijven liggen, geruimd.
Verder is er een vervoersverbod voor levende dieren afgekondigd voor geheel Catalonië en een aantal gebieden binnen de autonome gewesten Aragón en Valencia. Dit vervoersverbod is overigens niet van toepassing op het vervoer van dieren naar de slacht. Dit houdt in dat vervoersbewegingen van varkens in gebieden met besmette bedrijven mogelijk blijven.

Europese maatregelen

Op 14 juni 2001 heeft de Europese Commissie de lidstaten op de hoogte gesteld van een uitbraak van klassieke varkenspest in Spanje. Brussel heeft naar aanleiding van deze uitbraak de export en het vervoer van levende varkens vanuit Catalonië verboden. Het vervoer van dieren binnen Catalonië blijft echter toegestaan. Ook het vervoer van varkenssperma en- embryo's vanuit deze gebieden is verboden.

Maatregelen Frankrijk

Frankrijk heeft inmiddels unilateraal de maatregelen jegens Spanje aangescherpt, de in- en doorvoer van levende varkens uit geheel Spanje in Frankrijk is verboden.

Maatregelen Nederland

Algemene maatregelen
Na de melding van KVP in Spanje heb ik direct een importverbod van levende varkens en vers varkensvlees afkomstig uit Spanje afgekondigd. Deze maatregelen gaan verder dan de Europese maatregelen, die alleen het brengen van levende varkens uit Catalonië verbieden. Ik ben echter van mening dat Nederland geen enkel risico mag lopen en alles in het werk moet stellen om de insleep van KVP in Nederland te voorkomen. Ik heb deze maatregelen aan de Commissie gemeld.
Verder heb ik nationaal de volgende maatregelen genomen:
* De Nederlandse douane is verzocht om streng toe te zien dat deze verboden worden nageleefd;

* Er gelden strenge R&O-eisen ten aanzien van veewagens;
* Het monitoren van varkensbedrijven door dierenartsen is geïntensiveerd. Bedrijven worden nu eenmaal per twee weken bezocht en klinisch gescreend in plaats van éénmaal per vier weken.

Tracering
Met behulp van het Animosysteem zijn zendingen uit Spanje getraceerd. Vanaf 1 mei zijn geen zendingen uit Spanje Nederland binnengekomen. Eén Nederlands bedrijf uit Deurne (4700 mestvarkens) is echter uit voorzorg op 15 juni geruimd.
Een Nederlands vermeerderingsbedrijf had biggen naar Spanje gezonden die, aangekomen in Spanje, niet door de Spaanse autoriteiten werden geaccepteerd. De zending is daarop retour naar Nederland gezonden, zonder de Nederlandse autoriteiten hierover te verwittigen. Het mestbedrijf, dat deze biggen heeft ontvangen, is geruimd. Het oorsprongsbedrijf van de biggen (6500 varkens), de vermeerderaar, is ingesloten en verdacht verklaard. Inmiddels zijn de resultaten van het serologisch onderzoek van het eerste bedrijf bekend, de uitslagen zijn negatief. Het oorsprongsbedrijf zal voor een laatste klinische screening worden bezocht, alvorens zal worden besloten het bedrijf vrij te geven.
Inmiddels heeft overleg met de sector plaatsgevonden. In dit overleg is de sector gewezen op zijn eigen verantwoordelijkheid, met name ten aanzien van het strikt naleven van de R&O-voorschriften en de verantwoordelijkheden van Nederlandse veehouders met bedrijven in Spanje.

Tenslotte wil ik benadrukken dat de situatie in Spanje mij zorgen baart. De oorsprong van de infectie is nog niet met zekerheid vastgesteld, de diercontacten onderling zijn niet duidelijk, waarschijnlijk zijn er meerdere infectiebronnen en er zijn nog steeds veel dierbewegingen mogelijk. Ik heb mijn zorgen ook aan de Commissie kenbaar gemaakt.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst