Voedingscentrum
Penicilline in melk
25 juni 2001

Bent u allergisch voor penicilline, controleer dan uw melkpak. Is het een pak uit onderstaande serie, drink het dan niet.

Halfvolle- en volle melk met de code NLZ-0035 EEG en een houdbaarheidsdatum 26 en 27 juni van de volgende merken: Melkunie (0,5 liter//1,0 liter//1,5 liter), Albert Heijn (1,0 liter//
1,5 liter), Zuivelaer (1,0 liter//1,5 liter), s Lands Beste (1,0 liter//1,5 liter), Grasland (1,5 liter) en Melkunie Magere Melk met de code NLZ-0035 EEG en een houdbaarheidsdatum 28 juni.

Allergie voor penicilline komt veel voor. De hoeveelheid penicilline die in deze melk zit is heel laag, maar een allergische reactie is niet uit te sluiten. Ten behoeve van de controle bestaat er een wettelijke norm voor penicillineresten in melk: 2 microgram per kg. Dat is nog net meetbaar en onze overheid beschouwt dat als een veilige hoeveelheid, waar ook mensen met een overgevoeligheid voor penicilline geen last van krijgen. In deze melk ligt het gehalte tussen 8 en 30 microgram per kg.

Hoe kwam het in de melk terecht?
Penicilline komt vaak voor op de melkboerderij. Koeien hebben dit nodig als medicijn. In de melkbranche controleert men dan ook intensief op de mogelijkheid van penicilline in de melk. Niet alleen vanwege de veiligheidsnorm voor consumenten, maar ook omdat penicilline in de melk zeer storend is voor de productie van yoghurt en kaas. In dit geval kwam door een menselijke fout penicilline in de melk. Het gaat om melk die een week geleden is verzameld. Woensdag was de uitslag bekend, maar toen stonden de producten al in winkel of al bij de consument thuis. Op 25 juni worden we daar als consument op geattendeerd.
Overigens heeft de firma geen meldingen gehad die duiden op een ernstige allergische reactie.

Geld terug of meer informatie
Consumenten kunnen de bovenzijde of dop van de verpakking sturen aan Melkunie, Antwoordnummer 2187, 3340 VB in Woerden, waarna de aankoopprijs wordt vergoed. Daarnaast heeft Melkunie inmiddels een telefoonlijn geopend voor vragen van consumenten. Het gratis telefoonnummer is 0800-0230389.