Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

25 juni 2001

Nieuw CAO-akkoord onderzoekinstellingen

De Werkgeversvereniging Onderzoekinstellingen (WVOI) en de bonden (ABVAKABO FNV, AC/AFZ, CFO CNVbond en CMHF) hebben op vrijdag 22 juni jl. een nieuw CAO-akkoord gesloten voor de ruim 4500 werknemers in deze sector. De nieuwe CAO heeft een looptijd van 15 maanden en geldt vanaf 1 maart 2001.
In het akkoord zijn afspraken te vinden over het salaris, loopbaanbeleid, telewerken en een nieuw stelsel van ziektekostenvergoeding en - verzekering.

Salaris
Per 1 maart 2001 stijgen de salarissen met 4,1 procent en per 1 maart 2002 met 1 procent. Werknemers die op 1 december 2001 in dienst zijn ontvangen structureel f 250,- netto als premie voor de premiespaarregeling. Kiest een werknemer voor een structurele eindejaarsuitkering dan is het f 250,- bruto. Dit bedrag wordt per 1 december 2002 verhoogd tot f 350,-.
Deeltijders ontvangen een bedrag naar rato van het dienstverband. De ziektekostenvergoeding wordt tot 1 januari 2002 gehandhaafd op het niveau van 2000.

Loopbaanbeleid en carrièreperspectief
Partijen vinden het investeren in de loopbaan van medewerkers belangrijk. Daarom wordt voor iedere medewerker eens in de vijf jaar een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) gemaakt, met afspraken over bijvoorbeeld opleidingen en trainingen, stages en oriëntatie op andere werkplekken, (tijdelijke) vervulling andere functies, coaching, loopbaan assessment. Voorts worden werknemers in de gelegenheid gesteld om tijdelijk in een andere functie te werken ter bevordering van hun loopbaanvorming. Daarnaast gaan de werkgevers een Management Development programma inrichten en hun deskundigheden inzake loopbaanadvisering bundelen.

Telewerken
De medewerker die op vrijwillige basis wil telewerken kan daartoe bij zijn leidinggevende een verzoek indienen. De aanvraag kan worden toegewezen indien een goede functie-uitoefening daarbij is gebaat, het telewerken organisatorisch inpasbaar is en de medewerker een geschikte werkruimte heeft. De werkgever kan aan de werknemer bepaalde voorzieningen verstrekken om het telewerken mogelijk te maken. Afspraken hierover worden schriftelijk vastgelegd.

Nieuw stelsel van ziektekostenvergoeding en -verzekering Partijen hebben onderzoek gedaan naar de gevolgen van de overstap van het huidige vergoedingensysteem naar een aansprakensysteem. In dat nieuwe systeem vervalt de ziektekosten tegemoetkoming en wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen deeltijders en voltijders. Partijen zullen pas besluiten tot invoer van het nieuwe systeem nadat de gezamenlijke conclusie is dat het nieuwe systeem substantieel voordeel oplevert. Dat voordeel vloeit volledig terug naar de individuele medewerker. De wijze waarop wordt gezamenlijk bepaald.

Professionalisering medezeggenschap en lokaal overleg Partijen organiseren tijdens de looptijd van de CAO een gezamenlijke studiedag voor deelnemers aan medezeggenschap en lokaal overleg.

Bonden en werkgevers leggen dit akkoord met een positief advies aan hun achterban voor. Uiterlijk 1 september 2001 zullen partijen vaststellen of het hoofdlijnenakkoord wordt omgezet in een definitief akkoord.