Dienst uitvoering en toezicht Electriciteitswet

(REACTIE NOGEPA 25 JUNI 2001)

De Minister van Economische Zaken Mevrouw A. Jorritsma-Lebbink Postbus 20101 2500 EC Den Haag

Br.-9183- Den Haag, 25 juni 2001

Betreft: DTe Consultatie- en informatiedocument Richtlijnen Gaswet

Excellentie,

Onlangs hebben wij kennis genomen van het consultatie- en informatiedocument 2001 voor de Richtlijnen Gaswet van de Dienst uitvoering en Toezicht Energie (DTe).

De Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Produktie Associatie (NOGEPA) is van mening, zonder afbreuk te willen doen aan het document als geheel, uw aandacht te moeten vestigen op de mogelijk ernstige gevolgen voor het kleine velden beleid, zoals dat sinds 1974 zeer succesvol in Nederland is gevoerd. De voortzetting van dit beleid is vastgelegd in de Gaswet en is nader uitgewerkt in een aanvullende regeling.

In het consultatie- en informatiedocument stelt de DTe stelt zich op het standpunt dat het accommoderen van gas uit kleine velden niet onder productieactiviteiten valt (alinea 225). Aan het kleine velden beleid kan echter alleen uitvoering worden gegeven door de flexibiliteit in productiecapaciteit van het Groningenveld. Deze flexibiliteit neemt geleidelijk af maar kan door het gebruik van gasopslagfaciliteiten voor langere tijd in stand worden gehouden. Er is voor ondergrondse gasopslagen gekozen in plaats van compressie omdat gasopslag zowel in leveringszekerheid kan voorzien als in accommodatie terwijl compressie alleen in leveringszekerheid kan voorzien. In hoeverre, nu en in de toekomst, ondergrondse opslag van gas uit kleine velden nodig is kan NOGEPA niet beoordelen door het ontbreken van essentiële getallen, die in het document als vertrouwelijk zijn gekwalificeerd.

De DTe concludeert, gebaseerd op het technisch rapport van BET, waarvan de inhoud onbekend is, dat er op dit moment geen reservering van opslagcapaciteit noodzakelijk is om uitvoering te geven aan het kleine velden beleid. Dit lijkt echter gebaseerd te zijn op de beschrijving van accommodatie zoals gegeven in alinea 242. Deze beschrijving heeft echter




niets te maken met accommodatie van kleine velden gas zoals Gasunie uitvoert in het kader van het kleine velden beleid.
DTe gaat zelfs zover (alinea 249) door als alternatieve oplossing voor het accommoderen van een eventueel gasoverschot te suggereren dat artikel 54, lid 2 van de Gaswet hier ampel ruimte biedt aan Gasunie om ontheven te worden van de afnameverplichting. "Dat betekent dat bestaande contracten wel uitgevoerd worden maar dat Gasunie tijdelijk geen gas uit nieuw aangeboden kleine velden hoeft te accepteren."

NOGEPA is van mening dat artikel 54, lid 2 van de Gaswet niet is bedoeld om uitkomst te bieden aan de mening van DTe dat reservering van opslagcapaciteit niet noodzakelijk is om uitvoering te geven aan het kleine velden beleid. Een beroep van Gasunie op die ontheffingsmogelijkheid zou dan immers niet zijn ontstaan door ernstige economische of financiële moeilijkheden, maar door restrictieve regelgeving van DTe.

Met de beperkingen die DTe voornemens is op te leggen aan de opslagfaciliteiten door de opslagcapaciteit niet aan te willen merken als noodzakelijk instrument voor de uitvoering van het kleine velden beleid dreigt een situatie te ontstaan waardoor aan het in de Gaswet vastgelegde kleine velden beleid geen invulling meer kan worden gegeven.

Wij tekenen overigens aan dat het consultatiedocument in zijn huidige vorm niet inhoudelijk kan worden beoordeeld door de afwezigheid van onderliggende documenten, zoals de BET studie, het ontbreken van de juridisch onderbouwing voor de standpunten van DTe en het ontbreken van getallen die als vertrouwelijk zijn gekwalificeerd.

Wij zijn van mening, onafhankelijk van de informatie rondes georganiseerd door DTe in de periode juni en juli en het resultaat waartoe dit kan leiden, dat de huidige tekst een inbreuk pleegt op uw wens het kleine velden beleid onverminderd voort te zetten en verzoeken u dan ook daar waar noodzakelijk hiervoor nader richting te geven aan de totstandkoming van de Richtlijnen Gaswet.

Uiteraard zijn wij bereid om een verdere toelichting te geven indien u dat wenst.

Hoogachtend,

NOGEPA
J.C.A. Mathey
Secretaris-Generaal

Kopie: De voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken Dienst uitvoering en toezicht Energie ­ projectnummer 100488