Gemeente Groningen


25
JUN
10.49

Persbericht

Europapark ligt strak op schema
21-06-2001

Met de ontwikkeling van het Europapark, een nieuwe stadswijk van Groningen en een van de toplokaties in Noord-Nederland voor de zakelijke dienstverlening, gaat het volgens plan. In november a.s. start het bouwrijp maken van het gebied overeenkomstig de 3 jaar geleden opgestelde planning. In het voorjaar van 2002 volgt aansluitend de bouw van het hoofdkantoor voor Geové RZG. Ongeveer tegelijkertijd start de bouw van een tweetal andere kantoorgebouwen en de eerste fase van de woonwijk De Linie. Als de gemeenteraad eind dit jaar het laatste go-besluit neemt, start dan ook voorjaar 2002 de bouw van de Euroborg.

Gisteren heeft het SNN besloten de gemeente Groningen voor het plan Europapark een subsidie te verlenen van fl. 35 miljoen. Deze subsidie is met name bedoeld om de ontsluiting op de A7 en de overige infrastructuur (wegen, fietspaden etcetera) op het Europapark te financieren.
De aanleg van de wegen en parkeerplaatsen in het kantorenkwadrant start in november 2001. De eerste kantoorgebouwen worden vanaf begin 2002 gebouwd. De belangstelling om zich te vestigen in het Europapark is onverminderd groot. De gemeente is samen met de projectontwikkelaars in gesprek met diverse geïnteresseerde klanten.

Het NS-station Kempkensberg verandert van naam. De nieuwe naam wordt mede op voorstel van de NS NS-station Europapark. Na de zomer zal het bureau Benthem Crouwel (Rotterdam) in een gezamenlijke opdracht van NS-Vastgoed en de gemeente een stedenbouwkundig plan voor het nieuwe spoorwegstation opstellen. Naar verwachting zal de in en uitstaphalte in 2005 in gebruik worden genomen.

De sloop van de bebouwing op het terrein van Nanninga start na de zomer. De sloop is noodzakelijk voor de start van de eerste fase van de nieuwe woonwijk De Linie. De buurt zal over de sloop per brief in augustus nader worden geïnformeerd. De invulling van het stedenbouwkundig plan voor deze woonwijk is in een definitief stadium aangeland. Dit najaar zullen architecten worden benaderd. Het betreft in totaal 150 woningen, een appartementengebouw met woon-werkeenheden en 20.000 m2 kantoren. Naar verwachting zal ruim voor de zomer van volgend jaar gestart worden met de bouw van fase 1. In 2002 volgt de verhuizing van de Milieudienst naar de Milieuboulevard, waarna fase 2 van de De Linie kan starten.

Het officiele begin van de aanleg van het Europapark is 26 augustus wanneer ter plekke de manifestatie Blue Moon start.