Gemeente Nieuwegein

Plannen voor nieuwbouw basisscholen in Zuilenstein en Galecop

De gemeente Nieuwegein wil op korte termijn starten met de voorbereidingen voor twee nieuwbouwprojecten in het Nieuwegeinse basisonderwijs. Het gaat om de herbouw van het op 1 januari van dit jaar afgebrande gedeelte van het scholencomplex in de wijk Zuilenstein waar de openbare basisschool De Toonladder in was gehuisvest en een permanente aanvullende voorziening voor de basisscholen in de wijk Galecop.

In het kader van de herbouw van De Toonladder is in dit voorjaar de mogelijkheid onderzocht van integratie met andere welzijnsvoorzieningen als een buurthuis, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang op hetzelfde terrein. Doel hiervan is ondermeer om de dagelijkse gebruiksduur van het gebouw te verlengen, waardoor er ook buiten de schooltijden regelmatig in- en uitloop is. Dat moet bijdragen aan de sociale veiligheid. Uit het onderzoek is echter gebleken dat de voorbereidingen voor een dergelijke integratie een te lange tijd vergen. Dat is voor De Toonladder niet acceptabel. De school zit nu in een tijdelijke locatie aan de Van Heukelumstraat en moet zo snel mogelijk terug naar haar vertrouwde stek aan de Lohengrinhof.
Bij het uitwerken van de plannen voor de herbouw zal overigens zo mogelijk rekening worden gehouden met een integratie van andere voorzieningen op een later tijdstip. Om de sociale veiligheid toch aan te pakken wil de gemeente wel de omgeving van de scholen in het herbouw proces te betrekken. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan herinrichting van het schoolterrein en de mogelijke plaatsing van een afscheiding tussen het schoolterrein en de directe omgeving.

In Galecop maken de scholen een enorme groei door. In de afgelopen jaren is een deel van de leerlingen opgevangen in tijdelijke huisvesting buiten de hoofdgebouwen van de scholen aan de Aert de Gelderhage. Bij de eerste bouw - toen nog gebonden aan rijksgoedkeuring - was al duidelijk dat het aantal permanente lokalen op termijn te weinig zou zijn voor de opvang van alle leerlingen, ook na de verwachtte piek in de aantallen. Inmiddels is duidelijk geworden dat er nog 12 permanente lokalen nodig zijn. Het idee is om deze aan te bouwen aan de bestaande gebouwen. Ook na realisering van deze nieuwbouw blijft de behoefte aan tijdelijke huisvesting nog enige tijd bestaan.
Overigens zal ook in dit proces de sociale veiligheid de aandacht van de ontwerpers krijgen. Ook in deze situatie wordt gedacht aan de mogelijkheid van een afscheiding in combinatie met het overzichtelijk houden van het terrein.

Voor beide processen geldt dat de betrokken scholen vertegenwoordigd zijn in de bouwcommissies. Met de direct omwonenden zal zorgvuldig en tijdig overleg plaatsvinden. In Zuilenstein zal kort na de zomervakantie een informatieve avond worden gehouden. Enige weken later wordt een inspraakavond georganiseerd voor de omwonenden van het schoolterrein aan de Aert de Gelderhage in Galecop.



Invoerdatum 25-6-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein