Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Bilthoven, 25 juni 2001

Unieke website maakt informatie over gezondheid en zorg toegankelijk

VPR-pb14/2001

Vanaf maandag 25 juni is het Nationaal Kompas Volksgezondheid op Internet beschikbaar (www.rivm.nl/nationaalkompas). Het Kompas brengt bestaande wetenschappelijke informatie over gezondheid en zorg in Nederland bij elkaar, en plaatst deze in een samenhangend kader. Bovendien is het Kompas de wegwijzer naar informatie die elders beschikbaar is. Deze website is speciaal gemaakt voor professionals in beleid, onderzoek en praktijk op het terrein van volksgezondheid en zorg. Maar ook de geĂŻnteresseerde leek vindt hier bruikbare informatie.

Het Kompas biedt antwoord op vragen als: Hoe lang leven we gemiddeld in goede gezondheid in Nederland, en zijn er grote verschillen tussen arm en rijk? Hoeveel mensen in Nederland hebben suikerziekte, en welke zorg hebben zij het meest nodig? Neemt het aantal jeugdige rokers toe of af, en wat wordt daaraan gedaan? Hoeveel kost de gezondheidszorg, en waar geven we het meeste geld aan uit? Dit soort cijfers en analyses zijn te vinden op deze website. Daarnaast wijst het Kompas ook de weg naar instellingen, websites of rapporten waar uitgebreidere informatie over al deze onderwerpen te vinden is.

Het Kompas is een nationale onderneming. De website is ontwikkeld door het RIVM, in samenwerking met universiteiten en andere onderzoeksinstellingen in Nederland, in opdracht van het Ministerie van VWS. In totaal leveren zo'n 200 wetenschappers een bijdrage aan het Kompas. Het Kompas betekent een continue activiteit. Het wordt doorlopend naar de laatste stand bijgewerkt en aangevuld met informatie over actuele onderwerpen.

EINDE BERICHT