Gemeente Utrecht

Inschrijven voor Utrechtse Veiligheidsprijs 2001

Het vergroten van veiligheid in de wijk, op school of in het uitgaanscentrum van de stad is een speerpunt van het beleid van de gemeente Utrecht. De gemeente werkt, samen met politie en verschillende instellingen, op wijk- en stedelijk niveau aan het bevorderen van veiligheid in de stad. De steun en betrokkenheid van bewoners en organisaties in de stad is daarbij van groot belang. Hun initiatieven blijken vaak zeer efficiënt en succesvol.

Als onderdeel van het veiligheidsbeleid organiseert de gemeente jaarlijks de verkiezing van het beste initiatief om veiligheid te vergroten. De prijs vestigt de aandacht op sterke initiatieven en honoreert de beste drie met een financiële impuls. Het prijzengeld is verhoogd: van 10.000 naar 15.000 gulden voor de winnaar en van 2.500 naar 5.000 gulden voor de twee andere als best gewaardeerde projecten.

Bewoners en organisaties in Utrecht kunnen vóór 20 september 2001 initiatieven voordragen.

De Veiligheidsprijs is tweemaal eerder uitgereikt, in 1999 en 2000. Een groot aantal uiteenlopende projecten hebben naar de prijs meegedongen. Opvallend daarbij was de grote inzet van de betrokkenen en de veelal hoge kwaliteit van initiatieven die aan de jury van de veiligheidsprijs werden voorgelegd.

Dit jaar looft het Utrecht Nieuwsblad een publieksprijs uit. Via de sites van het Utrechts Nieuwsblad en de gemeente Utrecht kan het publiek (van half oktober tot half november) een keuze maken uit genomineerde projecten.

De jury beoordeelt de inzendingen op de volgende vijf criteria:
* De initiatiefnemers wonen, of zijn gevestigd in de gemeente Utrecht of ontplooien hier hun activiteiten.
* De werkzaamheden vergroten (gevoelens van) veiligheid.
* Het versterken van veiligheid wordt `in eigen kring' gezocht: binnen de branche, de wijk, de vereniging, het bedrijf et cetera. Het uitsluitend inschakelen van politie of justitie is niet voldoende; een samenwerkingsverband komt wel in aanmerking.
* Het initiatief is in andere, vergelijkbare wijken ook goed toepasbaar.
* De resultaten zijn duidelijk zichtbaar.
Meer informatie (vanaf 26 juni) op www.utrecht.nl

Wervingsfolders zijn verkrijgbaar bij de wijkbureaus, de bibliotheekvestigingen en het Informatie Centrum Utrecht in het stadhuis.

Inzendingen dienen vóór 20 september 2001 te worden gestuurd aan:

Gemeente Utrecht

Afdeling Algemene Zaken

t.a.v. Ann Cairo

Antwoordnummer 9977

3500 VB Utrecht.

Utrecht, 25 juni 2001