Gemeente Amsterdam

|
Persberichten
|
Economie regio Amsterdam blijft bovengemiddeld presteren

Economie regio Amsterdam blijft bovengemiddeld presteren

De economie en de werkgelegenheid in de regio Amsterdam zullen naar de jongste verwachtingen de komende twee jaar verder gunstig blijven presteren, al zal de groei wat afnemen. In 2000 was de productiegroei 5%. Voor de komende twee jaar valt de groei iets terug naar ruim 4% per jaar.

Dit blijkt uit de op vrijdag 22 juni gepresenteerde Amsterdamse Economische Verkenningen. Wel zijn er flinke verschillen binnen de regio: in Haarlem en de IJmond dreigt stilstand in de werkgelegenheidsgroei, terwijl Almere met een groei van 6% fors aan werkgelegenheid wint. De internationale conjunctuur mag recentelijk een aarzelende trend vertonen, de economische groei in de regio Amsterdam blijft het komende jaar waarschijnlijk toch nog relatief hoog.

De groeivertraging in de wereldhandel door de economische stagnatie in de VS leidt tot minder hoge groei van de export en daarmee tot minder afzet van onder meer de industrie. Hierdoor zal de Nederlandse economie minder hard groeien. De regio Amsterdam zal evenwel boven het Nederlandse gemiddelde blijven presteren door de gunstige samenstelling van het productiepakket, een hoog investeringsniveau en een grote attractiviteit voor buitenlandse bedrijven.

De banengroei in de regio Amsterdam lag in 2000 op 3%. Volgens de Economische Verkenningen zal de banengroei in 2001 slechts licht afzwakken tot 2,5%. Er moet wel rekening worden gehouden met een verdere afzwakking tot 1,7% in 2002.

De ontwikkeling van de werkgelegenheid in de regio Amsterdam ligt met deze cijfers nog altijd twee keer hoger dan het Europese gemiddelde. Dit is onder meer te danken aan de gunstige economische structuur van de regio. Zo dragen ICT en moderne media inmiddels stevig bij met ca. 35.000 arbeidsplaatsen in Amsterdam. Sectoren als de bouwnijverheid en de financiële en zakelijke diensten zullen naar verwachting in 2001 en 2002 een banengroei laten zien van 3 à 4% per jaar. In de overige sectoren zal de banengroei rond de 2% liggen. In de industrie wordt weliswaar een stijging van de afzet verwacht, maar - als gevolg van een verbeterde arbeidsproductiviteit - ook een daling van het aantal banen.

Was tot voor enkele jaren de groei in het zuiden van de regio sterk, in de stad bleef die achter. Daar is inmiddels duidelijk een eind aan gekomen. Van de 45.000 arbeidsplaatsen die er in 2001 en 2002 bijkomen, neemt Amsterdam ongeveer de helft voor haar rekening. In Haarlem en de IJmond komt de banengroei in 2002 naar verwachting vrijwel tot stilstand, terwijl in Almere een groei van ruim 6% in 2001 en 5% in 2002 wordt voorspeld.

De werkloosheid zal - in termen van 'onmiddellijk beschikbaar en actief op zoek naar een baan van 12 uur of meer' - in Amsterdam in 2002 dalen tot ruim 5% en in de regio tot minder dan 4%. In 1996 was het werkloosheidspercentage in de stad Amsterdam nog 12. Er zijn thans nog ruim 50.000 werkloze werkzoekenden in de stad, in de ruimere definitie van arbeidsvoorziening.

Presentatie rapport
De jaarlijkse Amsterdamse Economische Verkenningen (AEV) zijn op vrijdag 22 juni gepresenteerd bij de Kamer van Koophandel en aangeboden aan drie hoofdparticipanten van de Stichting AEV: de gemeenten Amsterdam en Almere en de Kamer van Koophandel Amsterdam. De vierde hoofdparticipant, de SEO (Stichting voor Economisch Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam) stelt de AEV elk jaar op. In de Stichting AEV zitten verder, behalve voornoemde organisaties, de provincie Noord-Holland, Schiphol Area Development Company, het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam, Amsterdam Airport Schiphol, Arbeidsvoorziening, Randstad Uitzendbureau, Rabobank Amsterdam en Omstreken en de Hogeschool voor Economische Studies.

Een samenvatting van het rapport is te vinden op: www.aev.nl en op te vragen bij de SEO, telefoon 020-6242412.

Mechtild Rietveld

Naar boven


-

© gemeente Amsterdam - 25-06-2001