Partij van de Arbeid

Ruimtelijk beleid waddengebied 25 juni 2001 PvdA

FRACTIEGROEP RUIMTELIJK BELEID BESPREEKT EN BEPROEFT TASTBARE EN VIRTUELE ASPECTEN VAN HET WADDENGEBIED IN HET LAUWERSMEER

Afgelopen maandag, tijdens het vierde en laatste werkbezoek in het kader van de bespreking van de 5e Nota Ruimtelijke Ordening, bezochten leden van de Tweede Kamerfractie het Lauwersmeergebied. Dat deden ze samen met partijgenoten uit de Eerste Kamer, de Statenfracties van Groningen en Friesland en de Gemeenteraadsfracties van de rondomliggende gemeenten De Marne, Dongeradeel en Kollumerland. Naast veel inleidingen door deskundigen en belanghebbenden liet de omvangrijke groep zich gidsen door de boswachters van Staatsbosbeheer.

Vanaf het Groninger station gaat de tocht naar bezoekerscentrum Expozee in Lauwersoog. Als eerste staat burgemeester Roel Cazemier van Dongeradeel de groep te woord. Vooral de afhandeling door de rijksoverheid van de MKZ-crisis, die de gemeente stevig in de greep hield, ligt hem zwaar op de maag. Woordvoerder Harm Evert Waalkens kan de meeste kritiek weerleggen.

Het volgende onderwerp is het Nationaal-park-in-oprichting. Met deze status zouden activiteiten in het Lauwersmeergebied beter op elkaar gericht kunnen worden. Nu praten allerlei belanghebbende partijen in teveel verschillende groepjes met elkaar, waardoor gebeurtenissen aan de ene kant van het meer door activiteiten aan de andere kant moeilijker van de grond komen of een ongewenste richting uit gaan. Het plan om de vuurwerkopslag vanuit Leeuwarden te verplaatsen naar het terrein van de leegstaande kruitfabriek stuit op in- en ontstemming.

In herberg De Pater aan de Dokkumer Nieuwe Zijlen vindt de lunch plaats. De rit ernaartoe geeft de politici een aardig beeld van het gebied. In de herberg serveert men streekgebonden gerechten en de groep laat zich de mosterdsoep goed smaken.

Op dit moment vindt onderzoek plaats naar het herstellen van de zoet-zoutwatergradiënt van de vroegere Lauwerszee, die door de indijking verloren ging. De inleiding van Thomas Ietswaart (IWACO) maakt voorzichtig duidelijk dat slechts met de grootste moeite die gradiënt terug te brengen is. Zolang de studies duren, blijft het peil in het Lauwersmeer op een constante hoogte. De provincies Fryslân en Groningen hebben een verschillende belang daarbij.

De verplaatsing van het vogelopvangcentrum De Fûgelpits heeft ook de nodige voeten in de aarde. De medewerksters Aukje Visser en Gaatske Wiersma leggen uit dat kadastrale onduidelijkheden, grenscorrecties tussen gemeentelijke en provinciale ambtenarijen en
- ordinair - geldgebrek verhinderen dat De Fûgelpits kan uitbreiden om de grote stroom met olie verontreinigde vogels schoon en beter te maken. Woordvoerder Jeroen Dijsselbloem neemt de handschoen op en gaat een oplossing bedenken.

Over de handhaving van allerlei wetgeving komen de politiemensen Henk Homminga en Martin Vast uitleg geven. De delegatie wordt gewaar dat sommige gebieden toch weer niet onder de jurisdictie van het Korps Landelijke Politie Diensten vallen, maar juist onder de bevoegdheid van de plaatselijke politie. En die heeft dan wel eens geen boten of ter zake kundige agenten ter beschikking.

De mogelijkheden van duurzaam toerisme in het Waddenzeegebied liggen voor een groot deel nog in de schoot der toekomst, meent gedeputeerde Rita Jansen. Zij toont de internationale discussienota over dit onderwerp, die door Deense, Duitse en Nederlandse autoriteiten opgesteld is. Voor het concretiseren van de plannen en ambities wordt nu een projectcoördinator aangesteld. Delegatieleider Peter van Heemst stelt vragen bij enkele pregnante onderdelen van de visie.

Omdat de groep de hele dag over het gebied heeft gesproken, stapt het tenslotte op de fiets om het Lauwersmeer van binnenuit te verkennen. Geen betere gidsen dan Arend Timmerman en Jan Willems die de kansen, de bedreigingen en de onmogelijkheden van natuurlijke ontwikkeling met pretoogjes weten te illustreren. Na een hapje en een drankje in de werkschuur van Staatsbosbeheer waait de delegatie uit over dichtbij en ver Nederland.

Alvorens het gebied in te trekken, krijgt de PvdA-delegatie uitleg van de gids bij een van de informatieborden.