Actueel

zoeken e-mail



nieuws

Speciale VN-zitting over hiv/aids: samenleving officieel vertegenwoordigd in Nederlandse delegatie

Nederland heeft als een van de zeer weinige landen ervoor gekozen ook vertegenwoordigers uit de samenleving officieel af te vaardigen naar de speciale algemene vergadering van de Verenigde Naties over hiv en aids, die van 25 tot en met 27 juni wordt gehouden in New York.

Volgende week zullen de Verenigde Naties voor het eerst in een speciale algemene vergadering bijeenkomen om te praten over hiv en aids. Als een van de weinige landen heeft Nederland bij de voorbereiding van deze UNGASS (United Nations General Assembly Special Session) brede lagen van de samenleving geconsulteerd. Dit heeft ertoe geleid dat in de Nederlandse delegatie, die onder leiding staat van vice-premier dr. Els Borst-Eilers, behalve het Aids Fonds, ook de Hiv Vereniging Nederland en de Raad voor Jongeren en Bevolking officieel zijn vertegenwoordigd. Dit maakt de Nederlandse delegatie uniek: als enige heeft zij een jongerenvertegenwoordiging en verder zijn er slechts vier andere delegaties met een vertegenwoordiging van een organisatie van en voor mensen met hiv.

Al in een vroeg stadium heeft de regering het Aids Fonds actief bij de voorbereidingen van de UNGASS betrokken. Nederlandse maatschappelijke organisaties hebben inhoudelijk bij kunnen dragen aan de standpunten die Nederland - en Europa als geheel - tijdens de speciale VN-zitting zal innemen; onder meer de inbreng tijdens een aantal rondetafelsessies over kernzaken als hiv-preventie en zorg, mensenrechten, sociaal-economische gevolgen van hiv/aids en internationale fondsenbesteding en samenwerking.

Zo heeft de Nederlandse afvaardiging zich met name sterk gemaakt voor het agenderen van seksuele en reproductieve gezondheidszorg, de vertegenwoordiging van zogeheten kwetsbare groepen als jongeren, vrouwen, homoseksuele mannen, sekswerkers en druggebruikers en het GIPA-principe (Greater Involvement of People living with HIV/AIDS).

Terug naar de nieuwspagina