Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=417123



MINBZ: BZ ORGANISEERT SEMINAR OVER VRIJHEID VAN GODSDIENST MIN BZ: SEMINAR OVER VRIJHEID VAN GODSDIENST OF LEVENSOVERTUIGING IN HET OVSE GEBIED: UITDAGINGEN IN WETGEVING EN PRAKTIJK

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Onderwerp: Persbericht

Datum: 22 juni 2001

Nummer: 074/2001

MINBZ: BZ ORGANISEERT SEMINAR OVER VRIJHEID VAN GODSDIENST
Minister van Aartsen opent op dinsdag 26 juni aanstaande in de Ridderzaal te Den Haag een internationaal seminar "Freedom of Religion or Belief in the OSCE Region: Challenges to Law and Practice." Dit seminar is een gezamenlijk initiatief van Roemenië als voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en het (Nederlandse) Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken, Mircea Dan Geoana, zal het seminar toespreken. De voormalig minister voor Internationale Samenwerking en Mensenrechten van Noorwegen, Hilde Johnson, spreekt de 'keynote address' uit.

Vertegenwoordigers van de 55 OVSE-landen, van internationale organisaties en niet-gouvernementele organisaties (ngo's) en experts nemen deel aan het seminar.

Het debat in de werkgroepen zal zich vooral richten op de verhouding tussen de overheid en de diverse religieuze en levensbeschouwelijke stromingen. In veel landen zijn deze onderworpen aan regels m.b.t. registratie om hun werk te kunnen verrichten, terwijl ook andere beperkingen vaak worden opgelegd, met name aan groeperingen die niet tot de hoofdstroom van de religie in een bepaald land behoren. Hoewel een dergelijke registratie volgens internationale mensenrechtennormen niet is verboden, bestaan wel regels waaraan men zich in dergelijke gevallen moet houden. De ervaringen en wenselijkheden, zowel in wetgeving als praktijk, zijn onderwerp van het seminar. Hieronder volgt het programmaoverzicht.

09.00 uur Openingsbijeenkomst onder voorzitterschap van mensenrechtenambassadeur

mw. Renee-Jones-Bos.

Openingstoespraak door Jozias van Aartsen, minister van Buitenlandse Zaken

Toespraak door OVSE-Voorzitter, Mircea Dan Geoana, minister van Buitenlandse Zaken van Roemenië

Rede door mw. Hilde Johnson, voormalig minister voor Internationale Samenwerking en Mensenrechten van Noorwegen.

10.00 - 10.30 uur Koffiepauze

10.30 - 12.30 uur Discussie in werkgroepen

Werkgroep I

Erkenning en registratie van godsdienstige of levensovertuigelijke gemeenschappen: wat is toegestaan onder de wet in in de praktijk?

Moderator: mw. Dr. Antoanella-Iulia Motoc, voorzitter van de VN-subcommissie voor de bevordering en bescherming van mensenrechten/lid van het adviescomité voor de Kaderovereenkomst voor de bescherming van nationale minderheden.

Inleiding door prof. Cole Durham, co-voorzitter van het OVSE-expertpanel inzake vrijheid van godsdienst of levensovertuiging.

Werkgroep II

Beperkingen op de activiteiten van godsdienstige of levensovertuiglijke gemeenschappen: wat is toegestaan onder de wet en in de praktijk?

Moderator: John Packer, directeur van het Bureau van de Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de OVSE.

Inleider: prof. Manfred Nowak, directeur van het Ludwig Boltzmann Instituut voor Mensenrechten.

12.30 - 14.00 uur Lunch

14.00 - 16.30 uur Voortzetting van de discussies in de werkgroepen

16.30 - 17.00 uur Theepauze

17.00 - 18.00 uur Afsluitende plenaire bijeenkomst

Voorzitter: ambassadeur Jones-Bos

Rapporten van de werkgroepen

Reacties uit de zaal

Slotverklaring van de voorzitter

18.00 - 19.00 Receptie