Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Apache-detachement terug uit Djibouti

26-06-2001

Vanmiddag zijn 130 militairen van de Koninklijke Luchtmacht teruggekeerd op de vliegbasis Eindhoven. Ze maakten deel uit van het detachement dat sinds eind vorig jaar met vier Apache bewapende helikopters in Djibouti was gestationeerd. De militairen werden in Eindhoven ondermeer verwelkomd door minister Frank de Grave (Defensie) en luchtmachtbevelhebber luitenant-generaal Dick Berlijn. De vier Apaches van het detachement keren per schip terug naar Nederland.

Minister De Grave dankte de militairen namens het kabinet voor hun inzet in Afrika. De bewindsman maakte, sprekend over het nut van de uitzending, een vergelijking met de brandweer. Die is immers ook altijd paraat, ook al zijn er niet constant brandjes. In die zin was het, zo minister De Grave, goed om in voorkomend geval te kunnen beschikken over de Apaches in Djibouti. Het detachement, afkomstig van de vliegbases Gilze-Rijen en Twenthe, had tot taak in voorkomend geval bescherming te bieden aan de Nederlandse militairen die deel uitmaakten van de UNMEE-vredesmacht.

Nu, na de militairen van het Nederlandse UNMEE-bataljon, ook de leden van het Apache-detachement in ons land zijn teruggekeerd, verblijven nog slechts enkele Nederlandse militairen in Afrika. Het gaat om een vijftal stafleden die werkzaam zijn op het UNMEE-hoofdkwartier.