Bedrijfsfonds voor de Pers

Staatssecretaris dr. Rick van der Ploeg van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen opent de PersMediaMonitor op het internet.

26-jun-01

Tijdens de bijeenkomst 'Internet en pers/mediaverscheidenheid' heeft de staatssecretaris het nieuwe onderdeel van de website van het Bedrijfsfonds voor de Pers,de PersMediaMonitor, geopend. Ter gelegenheid van deze opening organiseerde het Bedrijfsfonds op dinsdagmiddag 26 juni een discussiebijeenkomst over de betekenis van het internet voor pers/mediaverscheidenheid.

Het Persinstituut/ Amsterdam School of Communications Research (ASCoR), verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, voert reeds jarenlang in opdracht van het Bedrijfsfonds een onderzoek uit gericht op het bijhouden van de ontwikkelingen in de pers betreffende aantallen bladen, hun oplagen en ondernemingen, de redactionele zelfstandigheid, concentratie en marktaandelen van concerns. Deze gegevens worden elk jaar in het jaarverslag van het Bedrijfsfonds opgenomen. Het Bedrijfsfonds besloot vorig jaar dergelijke gegevens meer systematisch te laten verzamelen en voortaan mede te presenteren via de eigen website (www.bedrijfsfondspers.nl). De bijeenkomst op 26 juni stond mede in het teken staan van een discussie over de vraag of en zo ja welke bijdrage het internet kan leveren aan pers/media-verscheidenheid. Na een inleiding door dr. J.L.H. Bardoel van de afdeling communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam over 'Internet, maatschappelijke informatievoorziening en publiek', namen de volgende Tweede Kamerleden aan het discussieforum deel: Mw. G. Verburg (CDA), A.D. Bakker (D66), Mw. F. Halsema (Groen Links), A. Nicolaï (VVD) en Mw. M. Wagenaar (PvdA).