Multiscope



Persberichten
Telefonisch Internetonderzoek

's-Hertogenbosch - 26-06-2001. Online onderzoeksbureau Multiscope heeft resultaten bekend gemaakt uit een onderzoek naar internetgebruik in Nederland. De resultaten komen uit een omvangrijk halfjaarlijks telefonisch onderzoek naar de markt van internet, personal computers en mobiele telefonie.

Aantal gebruikers
Van de Nederlandse bevolking van 12 jaar en ouder maakte eind 2000 ongeveer 7,4 miljoen personen gebruik van internet vanuit thuis, het werk, de opleiding of een andere locatie. Het verzadigingspunt van internet blijkt nog altijd niet bereikt. Zo verwacht Multiscope dat de penetratie van internetgebruik binnen de Nederlandse huishoudens zal stijgen van 42% begin 2001 naar 58% eind 2001.

Locatie
De meeste internetgebruikers maken contact met internet vanuit thuis. Zon 42% heeft alleen toegang vanuit thuis terwijl 11% alleen toegang heeft vanaf het werk. Ongeveer 28% van alle gebruikers heeft zowel vanaf het werk als vanuit thuis toegang tot internet. De overige 19% bestaat uit personen die vanaf een andere locatie toegang tot internet hebben, zoals de opleiding.

Providers
De Nederlandse markt voor internet toegang wordt met een marktaandeel van 36% sterk gedomineerd door KPN met haar merken Het Net en Planet Internet, HCC Net en XS4All. De zeven grootste providers in Nederland bestrijken 74% van de totale markt. Het totale marktaandeel van de gratis providers blijft stabiel met 40%.

Tevredenheid van abonnees

Van de zeven grootste providers zijn de abonnees van Planet Internet het meest tevreden. Zo'n 85% is tevreden tot zeer tevreden. Het marktgemiddelde ligt op 78%. De providers 12Move, Het Net en Chello blijven onder dit marktgemiddelde. Opvallend is dat 23% van alle Chello abonnees zegt ontevreden tot zeer ontevreden te zijn.

Meer informatie
Meer informatie over dit onderzoek kunt u vinden op de site van Multiscope (www.multiscope.nl). In het rapport `Communication & Multimedia' bevinden zich een groot aantal interessante gegevens, die nog niet gepubliceerd zijn. Deze Engelstalige rapportage is beschikbaar voor 1.950 gulden (excl. B.T.W.). Bestellingen kunnen geplaatst worden via de rapportshop op de Multiscope site of door te bellen naar: 073 - 621 21 22.