Gemeente Leiden

Zwemverbod waterspeelplaats Cronesteijn

Op last de provincie Zuid Holland is besloten de waterspeelplaats in park Cronesteijn tijdelijk met onmiddellijke ingang voor zwemmers te sluiten. Metingen door Het Hoogheemraadschap van Rijnland toonden een te hoog gehalte aan van bacteriën die mogelijk een risico vormen voor de gezondheid van zwemmers. Om alle gezondheidsrisico's uit te sluiten is ter plekke een zwemverbod ingesteld. Er wordt nu onderzocht waar de vervuiling vandaan komt en op welke wijze deze bestreden en voorkomen kan worden.
Zodra het probleem is opgelost zal de provincie aan de hand van resultaten van nieuwe metingen besluiten of het verbod kan worden opgeheven.

De bacterieconcentratie die is geconstateerd, is gelijk aan die in regulier buitenwater en is normaal voor de binnenwateren. Echter, omdat het een waterspeelplaats betreft waar met name kinderen spelen en zwemmen, wordt ieder risico uitgesloten en wordt het zekere voor het onzekere genomen.
De meer dan gebruikelijke bacteriegroei is waarschijnlijk te wijten aan een combinatie van biologische factoren en de buitentemperatuur. De hoge concentratie werd tijdens routinematige controles door het Hoogheemraadschap van Rijnland vastgesteld.