Het Parool

Meijer: toch onderzoek Bijlmerramp

(Van onze politieke redactie)

DEN HAAG - Het epidemiologisch onderzoek onder betrokkenen bij de Bijlmerramp moet worden voortgezet. Dat stelt CDA-Kamerlid Theo Meijer, oud-voorzitter van de enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer. Minister Els Borst van Volksgezondheid maakte gisteren bekend dat zij het onderzoek staakt omdat het niet lukte een controlegroep samen te stellen.

Het onderzoek moest duidelijk maken of er een verband is tussen de huidige klachten van bewoners en de vliegramp, in oktober 1992. Voor het onderzoek moest de gezondheid van slachtoffers worden vergeleken met die van een identieke groep mensen die de ramp niet hebben meegemaakt. Vanwege de specifieke sociaal-culturele en etnische achtergrond van veel slachtoffers bleek dat lastig. De onderzoekers slaagden niet de benodigde 5400 vrijwilligers te vinden. Dat maakt een wetenschappelijk verantwoorde vergelijking onmogelijk, zegt Borst.

Het epidemiologisch onderzoek onder hulpverleners gaat wel door, omdat er wel voldoende vrijwilligers konden worden gevonden die op de hulpverleners lijken.

Het individueel onderzoek, gericht op hulpverlening aan de slachtoffers, gaat ook gewoon door. Voor dit onderzoek hebben zich 6400 mensen gemeld. Borst overweegt de mensen met klachten een Fish-test te laten ondergaan. Deze test zou aan kunnen tonen of bewoners aan grote hoeveelheden verarmd uranium bloot hebben gestaan. Sommige bewoners denken dat hun klachten daardoor zijn ontstaan, maar bewijzen zijn daar niet voor.

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost is 'teleurgesteld' maar legt zich neer bij het advies. Het stadsdeel riep 4500 vrijwilligers op voor de controle-groep, maar minder dan de helft gaf gehoor. Achthonderd mensen weigerden mee te werken, de rest reageerde zelfs na vier brieven niet op het verzoek op te nemen.

De voormalige leden van de enquêtecommissie die onderzoek deed naar de oorzaak en gevolgen van de ramp, reageren boos op het besluit. PvdA-Kamerlid Rob Oudkerk: ''Dit is onacceptabel. Op deze manier neem je de mensen in de Bijlmer niet serieus. Ik heb nog nooit gehoord van een grootschalig wetenschappelijk onderzoek waarbij het onmogelijk was een controlegroep te vinden.'' Zijn D66-collega Marijke Augusteijn steunt zijn pleidooi om alle zeilen bij te zetten.

Commissie-voorzitter Meijer eist opheldering van Borst. Hij spreekt van een 'gemiste kans' en vindt dat nu alles op alles moet worden gezet. Meijer vindt het onacceptabel dat het besluit zonder overleg met de Tweede Kamer is genomen.

De belangenbehartigers van de slachtoffers zijn ook in alle staten. André Bos van de Klankbordgroep Bijlmerramp vindt het besluit 'een schande'. Volgens hem willen de mensen niet meedoen aan het onderzoek, omdat ze zich belazerd voelen.