Partij van de Arbeid

Statenfractie van Utrecht

27 juni 2001
P E R S B E R I C H T

R E A C T I E V I J F D E N O T A R O

Geen grootschalige woningbouw in Woerden
De PvdA-Statenfractie van Utrecht heeft tijdens de behandeling in Provinciale Staten van de Utrechtse reactie op de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening gepleit voor het schrappen van de zoekrichting Woerden voor nieuwe verstedelijking.

In de oorspronkelijke reactie naar de Minister van de Provincie, het BRU en de stad Utrecht stond Woerden genoemd als mogelijke lokatie voor verdere verstedelijking. De PvdA-Statenfractie heeft aangegeven dat dit absoluut ongewenst is. De kwaliteit van het Groene Hart zou hiermee absoluut in gevaar komen en het strookt niet met de opvattingen van de Gemeente Woerden, waarvan de Gemeenteraad ook heeft aangegeven geen grootschalige nieuwbouw meer te willen plegen als opvang voor de stad Utrecht. Ook het Algemeen Bestuur van het BRU heeft besloten de zoekrichting Woerden te willen schrappen.

Tot grote tevredenheid van de PvdA meldde VVD-Gedeputeerde Korthuis dat "tussen Woerden en Utrecht geen verdere verstedelijking wordt voorgestaan, behalve in Rijnenburg. Het gaat ons alleen om de verdieping van de groene kwaliteit en de toegankelijkheid van het gebied". Deze duidelijke conclusie zal aan de minister worden meegedeeld. Tevens heeft de PvdA-fractie nogmaals aandacht gevraagd voor de sociale infrastructuur en het anti-segregatiebeleid. Als er nog woningen gebouwd worden, dan dienen deze te passen in de gewenste woonmilieus en rekening te houden met de regionale vraag van starters en ouderen. Vastgesteld is dat de Provincie Utrecht alleen niet de verwachte aantallen nieuwe woningen kan bouwen, zonder de kwaliteit en leefbaarheid van de Provincie aan te tasten. Daarom zal er meer in de noordoostelijke randstad (Flevoland) moeten worden gewoond, gewerkt en gerecreëerd.

Voor meer informatie (