Aedes

CAO-onderhandelingen woningcorporaties lopen vast

27 juni 2001

De onderhandelingen voor een CAO voor de woningcorporaties zijn vanmiddag vastgelopen op de salarisaanpassing voor de komende periode. Bonden en werkgevers werden het niet eens over de vorm waarin deze salarisverhoging moest worden doorgevoerd. De vakorganisaties blijven vasthouden aan een verhoging op basis van automatische prijscompensatie, een vaste salarisverhoging op basis van de inflatiecijfers. De werkgevers zijn bereid om het salaris van de werknemers te verhogen, rekening houdend met de verwachte prijsontwikkeling.

Aedes vereniging van woningcorporaties, onderhandelaar namens de corporaties, is teleurgesteld in de houding van de vakorganisaties. "Het principe van automatische prijscompensatie is een achterhaalde systematiek die in bijna geen enkele CAO meer voorkomt. Vanwege de halsstarrige houding van de bonden zijn we niet in de gelegenheid geweest om constructief te onderhandelen. Over een eindbod is niet eens gesproken," aldus Aedes-onderhandelaar Willem van Leeuwen.

De CAO-partijen werken al enige tijd toe naar een vernieuwende en gemoderniseerde CAO Woondiensten. Omdat de invulling van de nieuwe CAO Woondiensten niet kon worden gehaald voor het aflopen van de huidige contractsperiode, is besloten om alleen afspraken te maken over het loon. De gevolgen van de vastgelopen onderhandelingen zijn direct voelbaar voor de 23.000 medewerkers bij woningcorporaties. Er zijn geen loonafspraken gemaakt zodat een salarisverhoging er voorlopig niet in zal zitten.

reageer