Afzender: strange_r72@hotmail.com

Contactpersoon: George Makatita

Verklaring Vrije Molukse Jongeren over gesprek van Boxtel

Datum: 26-06-2001

VERKLARING
VRIJE MOLUKSE JONGEREN
OMTRENT GESPREK MET MINISTER
VAN BOXTEL
DD 26-06-2001.

De 1ste indruk omtrent het gesprek met V. Boxtel namens de ministerraad van Nederland met Molukse Jongeren waaronder de " Vrije Molukse Jongeren".

In het gesprek heeft de " Vrije Molukse Jongeren" oa de volgende punten naar voren gebracht:


* Joint Comité; In het eerste gesprek is toegegeven dat het Joint Comité niet goed functioneert met betrekking tot het geld voor humanitaire hulp op de Molukken. Het contact van Nederland met de Joint Comité zou verbroken worden. Nu blijkt dat het Joint Comité niet alleen financieel gevoed blijft worden vanuit Nederland, maar ook door mag gaan met een project "Repatriëring" door mag gaan tot in december 2001. Geld voor humanitaire doeleinden op de Molukken, betaald via de belastingen, wordt bewust gegeven aan de inefficiënte Joint Comité in Jakarta.
* Wapenembargo/ wapenhandel: Contracten wat betreft wapenhandel met Indonesië, zoals de HSA met zijn radarapparatuur, blijven doorgaan. Dit omdat er hierover al een contract over is gemaakt. Dit is de reden dat een wapenembargo geen nut heeft, volgens de ministerraad. Daarnaast blijft Nederland doorgaan met het opleiden van Indonesische leger- en politiemensen.
* Ook is er geen ruimte opengelaten om tot concrete oplossingen te komen om de Genocide op de Molukken te doen stoppen en over de roep om onafhankelijkheid op de Molukken (RMS)
Vanwege voorgaande en andere punten zijn de " Vrije Molukse Jongeren" zeer ontevreden en diep teleurgesteld in de ministerraad en de vertegenwoordiger van de ministerraad, Van Boxtel. Voor eventuele gevolgen, zoals deelname aan een vervolggesprek, zal de " Vrije Molukse Jongeren" zich eerst beraden met haar achterban.

Mena Muria

Vrije Molukse Jongeren

Vrije Molukse Jongeren

Breda

Telefoon: 06-55521706