Politiebericht Groningen: Groningen 27-06-2001 Inbraken opgelost
Woensdag 27 juni 2001

Vijf verdachten aangehouden

Met de aanhouding van vier mannen in de leeftijd van 21 tot 53 jaar en 49-jarige vrouw, allen uit Groningen, heeft de politie een 20-tal inbraken opgelost. De verdachten hebben tegenover de politie bekend te hebben ingebroken in meerdere kantoorpanden in de wijk Vinkhuizen. Ze namen vooral computerapparatuur mee. Van de buit is een klein deel terug gevonden. Eén verdachte, een 35-jarige man uit Groningen zit nog vast. De andere verdachten zijn op vrije voeten gesteld.

De politie kwam de inbrekers op het spoor nadat twee van de verdachten, een 21-jarige man en een 53-jarige man, ruzie met elkaar kregen. Er vond een handgemeen tussen beide plaats waarbij de 53-jarige man licht letsel opliep. Hij deed aangifte bij de politie. Tijdens het onderzoek naar deze mishandelingzaak stuitte de politie op mogelijke betrokkenheid van beide mannen bij inbraken. Er werd een onderzoek gestart waarbij de betrokkenheid van alle verdachten naar voren kwam.

Het onderzoek wees uit dat de 21-jarige verdachte samen met zijn 35-jarige broer bij alle inbraken betrokken was. Slechts één keer braken ze in samen met de 53-jarige man en de 49-jarige vrouw. De verdachten braken in in kantoorpanden aan de Protonstraat, de Siersteenlaan, de Neutronstraat, en de Diamantlaan in Groningen. Ze namen computers en onderdelen daarvan weg die ze aan helers verkochten. Ook stalen ze een kluis uit een kantoor. Daarin bleek echter geen geld te zitten. De verdachten dumpten de kluis daarop in een vijver in Vinkhuizen. Naast computer- en randapparatuur stalen de verdachten enkele sieraden en CD-roms. Bij onderzoeken in de woningen van de verdachten werd slechts een klein deel van de gestolen spullen terug gevonden. De overige buit verkochten ze door aan helers. De opbrengst ging voor het overgrote deel naar de 35-jarige verdachte. Hij is verslaafd en kocht van het geld drugs. De andere verdachten gebruikten het geld voor dagelijkse uitgaven.

De vijfde verdachte, een 23-jarige Groninger, werd op 25 juni in zijn woning in Groningen aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij inbraken alsmede van het helen van gestolen apparatuur. Bij hem thuis werd een gestolen computermonitor gevonden. Ook trof de politie een vuurwapen met munitie aan in zijn woning. Pistool en munitie zijn in beslag genomen. De overige aangetroffen spullen worden voor zover mogelijk teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. Na verhoor en enkele dagen voorarrest zijn drie verdachten heengezonden. De beide broers zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Inmiddels is ook de 21-jarige man weer vrij. De 35-jarige man zit nog vast.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844.