Internationaal Koorfestival Arnhem 2001:

Koor in beweging!

Koren in de 21ste eeuw: het gaat om meer dan alleen een mooie klank. Het moet er ook goed uitzien. Koor in beweging is daarom het thema van het Internationaal Koorfestival Arnhem (IKF) 2001. In Arnhem zijn van donderdag 28 juni tot maandag 2 juli 2001 de nieuwste internationale ontwikkelingen in de koorwereld te horen. Én dus ook te zien. Zangers en dirigenten krijgen nieuwe inspiratie en het publiek laat zich overrompelen door klank en presentatie. In de grootse openingsmanifestatie, in het concours, in workshops en ateliers kun je zelf beleven wat er allemaal gebeurt op koorgebied.

Kom naar het Festival! Zing mee, kijk of luister!

Tijdens het IKF 2001 staat Arnhem bol van vocale muziek. Niet alleen in kerken en concertzalen, maar ook op straat, op pleinen en in parken kun je genieten van optredens. Voor iedereen is er iets te beleven, of je nu meezingt of luistert. In Park Sonsbeek sluit het IKF aan bij onderdelen van de beelden tentoonstelling. Wereldmuziekensembles, vocal groups, barbershopkwartetten en theatergroepen zullen Arnhem in het weekend laten gonzen. En er wordt niet alleen gezongen. Je zult ook kunnen genieten van instrumentale muziek en dans!

Zap door het festival!

Je kunt zappen door het hele festival. Maak kennis met alle onderdelen of kies alleen voor de wedstrijd, de workshops en ateliers of de concerten.

IKF 2001 in het kort

De wedstrijd (vrijdag en zaterdagavond)
De wedstrijd is een belangrijk onderdeel van het IKF. Vrijdag 29 juni is daarvoor de grote dag. Er wordt gezongen in de volgende categorieën:

. mannenkoren . jeugdkoren . schoolkoren
. vrouwenkoren . jongenskoren . popkoren
. gemengde koren . schoolkoren . presentatie

De wedstrijd in de laatste categorie belooft een fantastisch spektakel op zaterdagavond te worden. Op maandag worden de prijswinnaars bekendgemaakt. De prijsuitreiking wordt opgeluisterd door uitvoeringen van de winnende koren.

Workshops en ateliers (iedere ochtend)
Elke liefhebber van zingen, in welke vorm ook, kan zijn hart ophalen bij het IKF 2001. Er is veel plaats ingeruimd voor workshops. Dat biedt zangers, dirigenten en andere belangstellenden de kans om al zingend hun kennis te verdiepen van wereldmuziek, bijzondere Nederlandse koormuziek en podiumgedrag. Ervaren specialisten uit de hele wereld wijzen je de weg. Naast de workshops worden ook ateliers georganiseerd. Dat zijn activiteiten over verschillende dagen, zoals muziektheater of het maken van een koorvideoclip. Iedere ochtend wordt begonnen met een Open Singing en een Moving Together.

Concerten en optredens (dagelijks)
Tijdens het hele festival kun je de meest uiteenlopende koren uit binnen- en buitenland beluisteren. De buitenlandse koren die in Arnhem te gast zijn, zwerven uit over het land en geven samen met plaatselijke koren concerten. De openingsmanifestatie, op donderdag 28 juni, wordt een sprankelende show die duidelijk maakt waar het IKF 2001 voor staat:

Koor in beweging!

Op zondag is er veel koormuziek te beluisteren tijdens diensten in Arnhemse kerken. 's Middags zijn er twee bijzondere vespers: één voor en door kinderen en één waarbij het aspect beweging wordt betrokken. Ook 's avonds is er geestelijke koormuziek. Zondagmiddag kun je kennismaken met de winnende koren van Nederlandse koorfestivals in 2000. Op maandagmiddag kun je de winnende koren van de wedstrijd horen en zien en worden de resultaten van de ateliers gepresenteerd. Gedurende het gehele festival, dus ook tijdens de spectaculaire slotavond op maandag, zul je koren in beweging kunnen horen en zien. Arnhem 2001 is koor in beweging!

Arnhem 2001 is koor in beweging!

Weekend: vocaal straatspektakel!
Kom het weekeind naar Arnhem want ook op straat, op de pleinen en in de parken is veel te beleven. In Park Sonsbeek zal het IKF in het teken staan van de beeldententoonstelling die daar plaatsvindt. Volksmuziekgroepen, vocal groups, operakoren en dansgroepen zullen het Arnhemse straatbeeld en -geluid bepalen. Arnhem wordt een paar dagen een ware vocale festivalstad.

Op het aanmeldingsformulier kun je aangeven of je belangstelling hebt voor het weekendprogramma als bezoeker of als uitvoerende.

Kinderkoor in beweging (zaterdag)
Kinderen bepalen de zingende toekomst. Daarom staat de zaterdag in het teken van het kinderkoor. Kinderkoren uit het hele land studeren samen een werk in dat speciaal voor het IKF is gecomponeerd en voeren dat 's middags uit. Schoolklassen uit binnen- en buitenland voeren samen een kinderopera uit.

Onderdak

Wil je een overnachting bespreken, dan kun je contact opnemen met de VVV in Arnhem:

Arnhem VVV Tel: +31 (0)26 4426767
Postbus 552 Fax: +31 (0)26 4422644
6800 AN Arnhem E-mail: vvvarnh@tref.nl

Arnhem heeft ook een jeugdherberg.

SNK

De stichting Samenwerkende Nederlandse Korenorganisaties (het landelijk instituut voor de koorzang) organiseert het Internationaal Koorfestival 2001. In Nederland zingen ongeveer 600.000 mensen voor hun plezier in allerlei ensembles. De SNK steunt hun activiteiten met informatie, publicaties, advies, opleidingen en cursussen voor dirigenten en zangers, festivals, subsidies en bemiddeling. De SNK werkt daarbij samen met specialisten op het gebied van de vocale muziek en krijgt steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Meer informatie

Voor meer informatie over het programma, de voorwaarden voor deelname en kaartverkoop kun je terecht bij Annette Schautt (manager) Tel: +31 (0)30 2313174, Plompetorengracht 3 Fax: +31 (0)30 2318137 , 3512 CA Utrecht E-mail: IKF@snk.nl

Kijk ook op www.snk.nl.