SENIORWEB

Jaarverslag SeniorWeb '00: Ouderen en ICT definitief op kaart

Persbericht Utrecht, 28 juni 2001

Jaarverslag SeniorWeb 2000:
Ouderen en ICT definitief op de kaart

De combinatie senioren, computers en internet is vanzelfsprekend geworden. In 2000 verzorgden 750 SeniorWeb-ambassadeurs computercursussen voor 30.000 vijftigplussers. De website www.seniorweb.nl trekt 5000 unieke bezoekers per dag, waarvan een groot aantal zelf een bijdrage levert. Sitebezoekers ontmoeten elkaar in mailgroepen, waarin ze per jaar 25 miljoen e-mails uitwisselen. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2000.
Senioren en ICT werden bij de start van SeniorWeb in 1996, nog nauwelijks met elkaar in verband gebracht. Aan het begin van het eerste lustrumjaar is dat definitief veranderd. Veel cursisten van het eerste uur zijn inmiddels enthousiast vrijwilliger of helpen in kleine kring leeftijdgenoten die met de computer en internet aan de slag willen. Een aantal ervaren computeraars geeft via e-mail antwoorden op vragen in het 'mailklasje' PC Hulp. Daarnaast biedt SeniorWeb steeds meer educatie op maat, bijvoorbeeld aan bewoners van verzorgingshuizen, slechtzienden en ouderen die wegens ziekte of handicap aan huis gebonden zijn.
Van leren naar meedoen
Wie de eerste vaardigheden onder knie heeft, krijgt ook interesse in toepassingen. Dat uit zich in een explosieve groei van het bezoek aan de website: van 1500 bezoekers per dag begin 2000 tot 5000 aan het eind van het jaar. Zij vinden op de site nieuws en artikelen over onder andere Computer & Internet en Vrije Tijd. Een bezoek aan de site leidt ook steeds vaker tot virtuele ontmoetingen, bijvoorbeeld in één van de SeniorWeb Mailgroepen. Hun aantal verdubbelde in 2000 tot 24. Bezoekers van de website richtten nieuwe mailgroepen op over onder andere homepage bouwen, huisdieren en vriendschap. Bestaande groepen, onder andere over experimenteren met de computer, schrijven en tuinen, zagen hun ledental groeien. Alle deelnemers samen stuurden elkaar meer dan 25 miljoen e-mails. De website wordt gemaakt voor en door ouderen. Steeds meer sitebezoekers doen mee met een debat, voegen een tip toe of plaatsen een oproep of visitekaartje. Een actieve debatredactie zorgt wekelijks voor nieuwe onderwerpen en modereert de bijdragen. Veel mailgroepen en lokale groepen maken eigen sites, die via SeniorWeb te bereiken zijn.
In totaal zijn meer dan 1000 vrijwilligers zijn actief voor SeniorWeb. Hun inzet blijft onmisbaar bij het voorzien in de behoefte van de groeiende groep vijftigplussers die wil bijblijven op computergebied en nieuwe ervaringen wil opdoen.

Het jaarverslag is te downloaden via:
http://www.seniorweb.nl/jaarverslag2000.asp


Noot voor de redactie (