Erasmus Universiteit Rotterdam

28 juni 2001

Toelichting proefschrift D. Schweigman

Dit werk bespreekt en analyseert de juridische beperkingen aan de bevoegdheden van de Veiligsheidsraad onder Hoofdstuk VII van het handvest van de Verenigde Naties, besluiten die bindend zijn voor de lidstaten van de VN.

De vraag naar deze beperkingen is actueel geworden nadat de Raad
-volgend op een periode van relatieve inactiviteit tussen 1945 en 1990- begin jaren negentig meer en meer zaken in behandeling heeft genomen. De reikwijdte en grondslagen van deze besluiten hebben binnen de internationale statengemeenschap en de juridische leer tot zowel instemming als stevige kritiek geleid, en hebben een debat over de beperkingen aan de bevoegdheden van de Veiligheidsraad geïnitieerd.

Schweigman beschrijft eerst verschillende methodes van Handvest-interpretatie, geeft daarna een overzicht van de bevoegdheden van de Raad krachtens het VN handvest en vervolgens van de manier waarop de Raad deze bevoegdheden recentelijk in de praktijk heeft gebracht. Hierop volgend worden de bronnen en de inhoud van de beperkingen aan de bevoegdheden van de Raad geanalyseerd. De rol van het Internationaal Gerechtshof wordt hierna besproken, inclusief de mogelijkheid van rechtmatigheidstoetsing door het Hof van besluiten van de Veiligheidsraad.

e-mail schweigman@hotmail.com