PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 29 JUNI 2001

Vanaf 2002 elk Vlaams gezin gratis 500 kWh elektriciteit

Op voorstel van Steve STEVAERT, Vlaams minister van Ener- gie, heeft de Vlaamse regering een uitvoeringsbesluit bij het Elektriciteitsdecreet principieel goedgekeurd. Het uitvoeringsbesluit zorgt ervoor dat vanaf januari 2002 een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks gratis 500 kWh elek- triciteit krijgt.

In 1999 besliste minister Steve Stevaert dat elk gezin in Vlaanderen jaarlijks recht moest hebben op gratis 100 kWh elektriciteit. Sinds de zomer van 2000 wordt deze gratis hoeveelheid elektriciteit afgetrokken van de elektrici- teitsrekening. De kostprijs van deze maatregel wordt gedragen door de elektriciteitsproducenten.

Vanaf januari 2002 wil minister Stevaert deze maatregel uitbreiden naar 100 kWh per gezin, plus 100 kWh per gezinslid. Op die manier zal een gemiddeld gezin met twee kinderen jaarlijks gratis 500 kWh (= 100 kWh + 4 * 100 kWh) of een financieel voordeel van 3.000 BEF krij- gen. De kostprijs van deze maatregel zal ook nu gedragen worden door de elektriciteitssector.

Minister Stevaert beschouwt elektriciteit als een elemen- taire nutsvoorziening in onze samenleving. Door het toekennen van een gratis hoeveelheid elektriciteit wordt in alle omstandigheden een minimale elektriciteitslever- ing gewaarborgd, evenredig met de gezinsgrootte.

De maatregel om aan alle gezinnen 500 kWh gratis te geven, zorgt voor een sociale correctie. Het voordeel van de gratis hoeveelheid elektriciteit is namelijk rela- tief groter voor gezinnen met een laag elektriciteitsver- bruik - dit zijn meestal gezinnen met een lager inkomen - en voor gezinnen met veel kinderen of andere personen ten laste.

Het toekennen van een gratis hoeveelheid elektriciteit is bovendien een ecologische maatregel. Het financiële voordeel van de gratis hoeveelheid elektriciteit is namelijk relatief gezien veel groter voor kleine verbrui- kers die rationeel met elektriciteit omspringen.

Het uitvoeringsbesluit zal nu voor advies voorgelegd wor- den aan de Raad van State. Daarna zal het definitief goedgekeurd worden door de Vlaamse regering.

persinfo : Johan Van Hoecke, woordvoerder van minister Stevaert - tel. 02 553 70 14 e-mail: johan.vanhoecke@vlaanderen.be