PERSBERICHT

Wijn en Religie

Deze zomer, vanaf 15 juni toont het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een bijzondere expositie over wijn in de diverse godsdiensten. De looptijd is tot eind september. Reeds in de authentieke oudheid werd door de Egyptenaren het gistingsproces gezien als een handeling van God en daardoor is de relatie tussen wijn en religie snel gelegd.

Wijn komt in het Oude Testament als drank veelvuldig voor en wordt daar ook gezien als een teken van Gods zegen. In het Nieuwe Testament is de wijn bij de bruiloft van Kana en het laatste avondmaal van Jezus een onmisbaar element. In de joodse traditie spelen brood en wijn nog steeds een grote rol tijdens de Pesachviering maar ook bij de Sabbatviering. In de christelijke geloofsbeleving vormen Eucharistie en Avondmaal hoogtepunten.

Ook in veel wijnproducerende landen van Europa worden nog steeds diverse heiligen als schutspatronen van de wijnbouw vereerd zoals bijvoorbeeld Vincentius in Frankrijk en Urbanus in Oostenrijk.

Het museum is er weer in geslaagd een bijzonder interessante tentoonstelling te organiseren van religieuze voorwerpen als wijnbekers, drinkschalen, godenbeeldjes, enz. Ook postzegels en flessen, allen betrekking hebbende op wijn en religie in de ruimste zin van het woord, maken deel uit van deze expositie.

Samenwerking met het Bijbels Openluchtmuseum

Gelijktijdig met de expositie in het Nederlands Wijnmuseum Arnhem presenteert het Bijbels Openluchtmuseum een paralleltentoonstelling "Brood en Wijn". De expositie toont tientallen godenbeeldjes, wijnbekers en broodstempels. De tentoonstelling wordt gepresenteerd in de passende entourage van het joodse dorpje Beth Judah. Bij inlevering van het entreebewijs van het Nederlands Wijnmuseum Arnhem wordt er f 2,00 korting verleend op de toegangsprijs van het Bijbels Openluchtmuseum.

Meer over het Nederlands Wijnmuseum Arnhem

In het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem, gevestigd in oude wijnkelders, is de geest van wijn merkbaar, levend als de wijn, sprankelend zelfs. Een rondgang in het museum geeft u inzicht in de wijncultuur, de wijnstok, de wijngaard en de wijnoogst, het kneuzen en persen van de wijndruiven enz. De samenhang van wijn met vanouds daarmee verwante zaken, zoals het maken van fusten, flessen, glazen en kurken, wordt aanschouwelijk getoond. Bovendien is een unieke verzameling van meer dan 700 kurkentrekkers te bewonderen. Voor allen, die nog verder willen snuffelen in de wereld van wijn is een uitgebreid documentatiecentrum ingericht.

Heeft u nog vragen over bovenstaande informatie of wilt u foto's om uw artikel te verlevendigen, neem dan contact op met Astrid Donders, telefoon: 026 - 44 24 042 of E-mail: info@wijnmuseum.nl!

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur.
Zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur.
Groepsbezoek graag op afspraak.

Entree:
Per persoon fl. 5,00. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding fl. 3,00