Universiteit Twente

Wiskundig model handig bij het verdelen van de winst WN 01/45 * 29 juni 2001

Promotie dr. ir. D. Paulusma, faculteit Toegepaste Wiskunde: "Complexity Aspects of Cooperative Games"

De speltheorie modelleert en analyseert situaties, waarin twee of meer individuen deelnemen met gelijke of verschillende belangen. Promovendus Daniël Paulusma gebruikte de coöperatieve speltheorie om situaties te modelleren, waarin spelers coalities kunnen vormen om hun winst te maximaliseren. Paulusma paste verschillende oplossingsconcepten toe op specifieke situaties, zoals de zogenaamde minimum cost spanning tree games (in het geval van de aanleg van een elektriciteitsnetwerk), matching games (in het geval van een huizenmarkt met eigenaren en kopers; of een markt van tweedehands autos, waarbij iedere deelnemer een auto en wat geld heeft) en competition games (bijvoorbeeld een dam- of voetbalcompetitie). Een oplossingsconcept geeft voor elke spelsituatie een aantal mogelijke winstverdelingen of kostenverdelingen voor de spelers.

De bruikbaarheid van een oplossingsconcept wordt niet alleen bepaald door de mate waarop het aansluit op de gemodelleerde situatie, maar ook door de complexiteit van het berekenen van een kostenverdeling volgens dat concept. Paulusma bestudeerde onder andere de complexiteit van het berekenen van kostenverdelingen bij de aanleg van een elektriciteitsnetwerk. Zo'n voorbeeld behoort tot de klasse van minimum cost spanning tree games, waarbij een aantal deelnemers (huishoudens) verbonden moet worden met een gemeenschappelijke leverancier (de elektriciteitscentrale). In dit geval gaat het er om een zo goed mogelijke verdeling te vinden van de minimale aanlegkosten van het netwerk onder de deelnemers.

Daarnaast introduceert Paulusma een klasse van competitiespelen. Hierin draait het om het zogenaamde eliminatieprobleem: maakt in een gegeven tussenstand van de competitie een zeker team nog steeds kans op het behalen van de eerste plaats in het eindklassement? In voetbal- en damcompetities wordt een overwinning tegenwoordig beloond met drie punten. In het geval van de oude situatie, waarin een overwinning twee punten opleverde, kan het eliminatieprobleem met behulp van een 'efficiënte' methode opgelost worden. In de nieuwe situatie echter is deze methode niet langer toepasbaar en is het onwaarschijnlijk of er een efficiënte methode bestaat.

promotor prof.dr. U. Faigle
informatie mw. drs. B. Koopmans, telefoon (053) 489 4366 e-mail b.j.m.koopmans@cent.utwente.nl

© Universiteit Twente 2001
Laatst gewijzigd op 11-07-01 .

Voor nadere informatie kunt u contact
opnemen met de Dienst Communicatie en Transfer, Postbus 217, 7500 AE Enschede, tel. (053) 489 43 85, e-mail: b.meijering@cent.utwente.nl Laatste nieuws op Internet: URL: http://www.utwente.nl/nieuws